Sziszifuszi

Vannak, akik mondanivalójukat, illetve annak valamelyik fontosnak érzett szavát szeretik valamilyen patinás, nyomatékos, választékos, többnyire klasszikus jelzővel is kiemelni, hangsúlyozni.

HobbiGrétsy László2010. 09. 17. péntek2010. 09. 17.
Sziszifuszi

Gazdag lakoma helyett lukulluszi lakomát mondanak, amely Lucullus római hadvezér nevéből származik. Messzire hangzó hang helyett sztentori hangot emlegetnek, Sztentór görög hírnökre utalva ezzel, akinek Homérosz szerint olyan erős hangja volt, mint ötven harcosnak együtt¬véve. Fáradságos, de kilátástalan munka helyett sziszifuszi munkáról szólnak, nem ok nélkül, ugyanis a görög mitológia egyik gyakran emlegetett alakja, Sziszüphosz, aki egyébként Korinthosz városának megalapítója is, elkövetett gaztetteiért az alvilágban kegyetlen – és soha véget nem érő – büntetésben részesült. Hatalmas sziklát kell felgörgetnie egy magas hegyre, de a csúcs előtt a szikla mindig visszacsúszik, és az egész munkát újra kell kezdenie.

Minden elismerésem azoké, akik olyan választékos, a klasszikus mitológiában és kultúrában gyökerező jelzőkkel is élnek olykor, amilyenekre utaltam. De nagyon kérem őket, sziszifuszi munkáról csak akkor írjanak vagy szóljanak, ha az a munka, bármilyen fáradságos is, alapjában véve hiábavaló, eredménytelen.

Használóinak nagyobb része tudja is ezt, s általában a szótárak is ezt a jelentését közlik. Tótfalusi István pl. Idegenszó-tár című, alig pár éve megjelent munkájában így értelmezi: sziszifuszi: ’kimerítő és kilátástalan, soha eredményre nem vezető (munka, erőfeszítés)’. Ám hol itt, hol ott olyan alkalmazására is bukkanunk, amely nem felel meg ennek az értelmezésnek. Szemléltetésül hadd idézzek csupán két példát! Egyik országos napilapunkban ezt olvashattuk: „Konok, mint egy vérbeli kun: amit a fejébe vesz és eltervez, azt sziszifuszi munkával, módszeresen, tűzön-vízen át megvalósítja.” Egy internetes hírportálon pedig ezt: „Van olyan gyilkosság, amely azonnal felderíthető, s van, amely sziszifuszi munkát igényel. H. N. megölése óta hét hónap és két nap telt el, ma hajnalban kettő órakor kattant a hurok a gyanúsított kezén, Az elfogott férfi elismerte tettét.”

Hogy is van ez? Elfogták a tettest? De hiszen akkor az a munka, amelyet a nyomozók, a gyilkosság felderítői végeztek, nem sziszifuszi, hanem aprólékos, alapos, hősies, mindenre kiterjedő, kimerítő munka!

S ha valakinek ez sem elég, mert úgy érzi, jó lenne ott még valamilyen klasszikus jelző, akkor a görög mitológiában szereplő isteni származású hősökre, a Héroszokra utalva mondja azt, hogy a nyomozók eredményes munkája, erőfeszítése heroikus volt!

Ezek is érdekelhetnek