Csúcsra röpít a harmonika?

Énekel, táncol, zenél. Televíziós műsorvezetést tanul, rendszeresen játszik színházban. Több művészeti ágban kitűnő tehetség, fiatal kora ellenére máris számos szép sikere és sok díja van. A 22 esztendős Bálint Emese jól érzi magát a bőrében, választott hangszere nélkül nem tudna létezni.

HobbiBorzák Tibor2011. 03. 01. kedd2011. 03. 01.
Csúcsra röpít a harmonika?

– Mitől lett a harmonika hercegnője?
– Ezt a megtisztelő titulust egy nemzetközi harmonikaversenyen kaptam, a „hercegnőség” egy harmonikát formázó 18 karátos arany kitűzővel járt. Azóta is féltve őrzöm, időnként viselem is. A zsűri nemcsak az előadásmódot és a tudást értékelte, hanem a megjelenést is. Játszom, énekelek, táncolok, s ezt egyedinek tartották. Erről szól az életem.

– Mennyit gyakorol?
– Napi négy-öt órát. Négyéves koromban kezdtem érdeklődni a hangszer iránt. Pedagógus édesanyám sokat harmonikázott, néha még most is rázendít. Ahogy nőttem, úgy nőtt az instrumentum mérete is. Nyolcbasszusossal kezdtem, ma pedig már van százhúsz basszusos is. Ez utóbbi súlya eléri akár a tizenöt kilót!

– Tehát jó kondi kell a muzsikáláshoz?
– Végig állva harmonikázom az előadásaimon. Hogy ne legyen izomlázam a negyvenöt perces koncert után, rendszeresen sportolok. Aerobikozom, úszom. Korábban érdekelt a latin tánc, hat éve pedig hastánccal foglalkozom. Mindezek segítenek rugalmasságom és hajlékonyságom megőrzésében.

– Mit szólnak a kortársai, hogy mai lányként régi hagyományú zeneszerszámot választott?
– Meglepődnek rajta. Talán azt is furcsának tartják, hogy mennyire céltudatos és határozott vagyok. Mondják is néha a társaim, mintha nem is ezen a bolygón élnék. De erről nem tehetek, ilyen géneket örököltem, saját értékrendszerem van. Számomra az ének, a zene és a színészet a legfontosabb. Szerencsés vagyok, hiszen mindhárom területen próbára tehetem magam. Rengeteg fellépésem van szerte az országban, és játszom a Karinthy Színházban is.

– Ha jól tudom, a média iránt is érdeklődik…
– Média szakra járok: televíziós újságírást és műsorvezetést tanulok. Idővel majd a kamera másik oldalán szeretnék állni, legnagyobb vágyam, hogy kulturális, szórakoztató és ifjúsági adásokat vezethessek.

– Sok fellépése van?
– Mindenhová elmegyek, ahová hívnak. Tizennégy évesen szerepeltem először a televízióban, egy zenei tehetségkutatóban láthattak. Ettől kezdve folyamatosan hívnak. Eljutottam külföldre is, Olaszországba, Ciprusra, Bulgáriába, és várnak Los Angelesben az amerikai magyarok.

Ezek is érdekelhetnek