Melyik a legetikusabb áruház?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete Cégmérce adatbázisában 21 magyarországi élelmiszer-kereskedelmi láncot vizsgált környezeti, társadalmi és fogyasztóvédelmi szempontból, a legkevesebb pontot a Tesco, a Lidl és az Aldi kapta.

IparkodóSzabad Föld Online2009. 06. 16. kedd2009. 06. 16.
Melyik a legetikusabb áruház?

A Napi Gazdaság által idézett Cégmérce szempontjai alapján a legjobb, legetikusabb márka a Reál és a GRoby lett, bár pontszámaik alapján ezeknek a cégeknek is csak közepes az etikai, környezeti teljesítményük - áll a Tudatos Vásárlók Egyesülete közleményében.

A szervezet felmérését érdemes azonban kis fenntartással olvasni, hiszen a kifogások között olyan tételek is szerepelnek, mint például környezetvédelmi bírságok kínai beszállítónál, vagy éppen hollandiai kritikák betiltott növényvédő szerek miatt. Ilyen jellegű problémák a nyertesnek kikiáltott magyar cégeknél a hazai piacra korlátozodó tevékenységi körük miatt kevésbé jelentkezhetnek, mint a nagy beszállítói hálózattal, számos országban müködő hipermarketeknél és szuperdiszkontoknál.

A felmérésben a társadalmi szempontoknál jöttek elő a legsúlyosabb problémák. A cégek jelentős része rendszeresen megtéveszti a fogyasztókat, figyelmen kívül hagyja a minőségi vagy higiéniai előírásokat, munkaügyi vétségeket követ el. A törvénysértések sokszor ráadásul a hatósági szankciók ellenére is megismétlődnek.

Gyakori, hogy egy üzlet tévesen tünteti fel az árat, romlott vagy rossz minőségű terméket tart a polcon, vagy megtévesztő információkat használ a reklámokban. A fentieken kívül is számos lánc többszörös visszaesőnek számít.

Rendszeresek a munkavállalók rovására elkövetett szabálytalanságok is, ami főleg a munkaidő, illetve a szabadságolások terén jelentkezik. A cégek szinte mindegyikét elmarasztalta már az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőség.

Az Auchant és a Tescót egyéb munkavállalói jogok, illetve az egyenlő bánásmód elvének megsértése miatt is elmarasztalták. A Tesco például származása miatt nem akart felvenni egy roma jelentkezőt.
 

Ezek is érdekelhetnek