Milliós büntetés tiltott alsóneműért

Nem tartotta be a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) határozatában leírt kötelezettséget a fehérneműk forgalmazásával foglalkozó Provea SA és az ismeretterjesztő kártyacsomagokat küldő Editions Atlas SA, valamint az e két cég tevékenységét segítő Linea Directa Kft. Emiatt a három vállalkozás újabb bírságot kapott.

IparkodóO. Horváth György2009. 06. 25. csütörtök2009. 06. 25.
Milliós büntetés tiltott alsóneműért

A fogyasztók megtévesztése miatt a GVH még 2007 júliusában a Linea Directa Kft.-re és a Provea SA-ra egyetemlegesen 7,5 millió, a Linea Directa Kft-re és az Editions Atlas SA-ra pedig 3 millió forint bírságot rótt ki. Emellett a három vállalkozást eltiltotta az eddigi hirdetési és ajánlási gyakorlat alkalmazásától is. A két svájci székhelyű csomagküldő cég a magyar Linea Directa Kft.-n keresztül megtévesztő állításokat közöl az általuk forgalmazott alsóneműkkel, illetve kártyasorozatokkal kapcsolatban.

A határozatban előírt kötelezettségeket a GVH utóvizsgálat keretében ellenőrizte. Ennek során kiderült, hogy a Linea Directa Kft. és a Provea SA a forgalmazott fehérnemű kapcsán a GVH tilalma ellenére nem változtatta meg maradéktalanul a termékek árára vonatkozó jogsértő tájékoztatási gyakorlatát, a termékek visszaküldhetőségének feltételeire nézve továbbra is alkalmaz megtévesztő tájékoztatást, nem tájékoztat megfelelően az ügyfélszolgálatot ellátó társaság személyéről, illetőleg arról, hogy mely társasággal jön létre szerződéses kapcsolata a fogyasztónak.

A GVH megállapította, hogy továbbra sem nyújtanak megfelelő tájékoztatást arról, hogy milyen témakörökből álló, összességében hány kártyacsomaggal válik teljessé a gyűjtemény, mennyi idő alatt, milyen összköltség mellett lehet azt megszerezni. Folytatták a tiltott telemarketinges tevékenységet, illetőleg ezeken alapuló ügyfélszolgálati tájékoztatást nyújt.

Mindezek miatt mindaddig, amíg a vállalkozások tevékenységüket nem hozzák összhangba a versenytörvénnyel, a Linea Directa Kft-nek naponta 5 ezer forint, a Provea SA-nak naponta 35 ezer forint, az Edition Atlas SA-nak pedig naponta 40 ezer forint bírságot – a plafon 50 ezer forint! - kell fizetnie. A bírság megfizetése mindaddig terheli eljárás alá vont vállalkozásokat, amíg kötelezettségük maradéktalan teljesítését nem igazolják a GVH számára.
 

Ezek is érdekelhetnek