Milliárdos magyar beruházás oroszhonban

Mintegy 26-28 millió eurós - 7,5-8 milliárd forint - beruházással, magyar technikát alkalmazó kacsa- és liba-tenyészbázisból álló központot hoznak létre az oroszországi Baskíriában - mondta Bárány László (képünkön), a Baromfi Terméktanács (BTT) elnöke.

IparkodóSzabad Föld Online2009. 07. 11. szombat2009. 07. 11.

Fotó: AFP/Getty Images

GERMANY-CHRISTMAS-GEESE-FARM Fotó: AFP/Getty Images

Baskíriában jórészt állami pénzből épül fel egy kacsa- és liba-tenyészbázis, továbbá egy 50 ezer tonna kapacitású takarmánykeverő és egy húsfeldolgozó üzem - tájékoztatott a helyszínről Bárány László. Ez a vállalkozás a magyarok által kidolgozott és a Magyarországon már alkalmazott integrációs technikát felhasználva végzi majd a pecsenyekacsa, a hús- és hízott libatermelést. A beruházás kivitelezése már elkezdődött, a termelés várhatóan a jövő év szeptemberében kezdődik el.

Bárány László üdvözölte, hogy Oroszország feloldotta négy magyar húsfeldolgozó vállalat oroszországi exportjának tilalmát. A négy vállalkozás közül ugyanis kettő baromfifeldolgozással foglalkozik, a Hungerit Zrt. és a Holla Baromfi Kft. Az Interfax hírügynökség a héten jelentette, hogy az orosz állat- és növény-egészségügyi felügyelet feloldotta az ideiglenes korlátozásokat, amelyek négy magyar húsfeldolgozó vállalat oroszországi exportját sújtották. A korlátozásnak az volt az oka, hogy a cégek termékeiben az orosz egészségügyi határértéket meghaladó arányban találtak mérgező anyagokat. Korábban már írtunk arról, hogy a korlátozás feloldása a két baromfifeldolgozó társaságon kívül, a Pick Szeged Zrt.-t és a Kométa 99 Zrt.-t érinti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek