Sokaknak nem kell a munka

Az eddig kiközvetített több mint félezer segélyezettből minden ötödik elutasította a közfoglalkoztatás keretében felajánlott munkát Szolnokon, volt, akit felháborodott a lehetőség - közölte Juhász Gyuláné, a "Munkalehetőség a Jövőért" Szolnok Nonprofit és Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója.

IparkodóSzabad Föld Online2009. 07. 14. kedd2009. 07. 14.
Sokaknak nem kell a munka

A társaság több mint egy évtizedes múlttal szervezi Szolnokon a közfoglalkoztatást, ezért az "Út a munkához" program végrehajtásában is meghatározó szerepet tölt be a kft. A cég tapasztalatai szerint meglehetősen vegyesek a helyi álláskeresők közfoglalkoztatásra való kiközvetítésével kapcsolatban – olvasható a Piac és profit cikkében.

"A segélyezési rendszerben évek óta nyilvántartott ügyfelek egy részéből ellenállást, felháborodást vált ki ez a lehetőség, holott a számukra folyósítható állási támogatás 28.500 forintos összegét így munkabér válthatja fel, melynek mértéke a minimálbér, azaz 71.500 forint, illetve a szakképzettséget igénylő munkakörök betöltésekor 87.500 forint " - fogalmazott az ügyvezető. A rövidebb ideje állást keresők ezzel szemben többnyire örömmel fogadják ajánlataikat.

„Az eddig kiközvetítettek száma meghaladja az ötszáz főt, akik közül - különböző okokra hivatkozva - minden ötödik ember utasította el a közfoglalkoztatás keretében felajánlott munkát. Ők viszont a szociális törvény előírásának megfelelően nem részesülhetnek tovább a korábbi ellátásban" - tette hozzá Juhász Gyuláné, aki arról is szólt, hogy az alacsony iskolai végzettségűeknek nemcsak a munkába állítása, hanem a munkában tartása is nehéz feladat. A kezdeti nehézségeket azonban többnyire felváltja az igyekezet, szorgalom és az érintettekben lassan kialakul az igény a rájuk bízott feladatok eredményes teljesítésére - húzta alá Juhász Gyuláné.

A város huszonöt önkormányzati intézményétől 120 főre kaptak munkaerőigényt, a munkahelyeket folyamatosan töltik fel. Eddig 116 munkanélkülit állítottak munkába, közülük felsőfokú végzettséggel tizenketten, középfokú végzettséggel nyolcvanhatan, míg általános iskolai végzettséggel tizennyolcan dolgoznak. Széles a betöltött munkakörök skálája is, amely a művelődésszervezőtől a szociális gondozón, könyvtároson, informatikuson, gyermekfelügyelőn át egészen a biztonsági őrig, vagy éppen állatgondozóig terjed. A Kft-nél ez idő alatt munkát végző 168 dolgozó pedig fontos városüzemeltetési feladatokat lát el parkőr, kertész, segédmunkás, parkgondozó és közterület-gondozó munkakörökben.

Ezek is érdekelhetnek