Többet kell fizetni a cefrepárlás után

Az elmúlt évek egyik legjobb gyümölcstermése az idei. Augusztus elején Tolna megye huszonhat szeszfőzdéjében kiváló minőségű gyümölcscefrével kezdték meg a szezont.

IparkodóSzabad Föld Online2009. 08. 13. csütörtök2009. 08. 13.
Többet kell fizetni a cefrepárlás után

Jó minőségű pálinkához jó alapanyag kell. Évekkel ezelőtt az emberekben a mainál nagyobb hajlandóság volt arra, hogy a gyümölcsöt összegyűjtsék, a törkölyt megbecsüljék. Nem hagytak veszendőbe menni semmit, az értékmentés természetes volt. Ez megváltozott az elmúlt években, amiben nyilván az is szerepet játszott, hogy mind a főzetés, mind a szeszadó mértéke többször is emelkedett. Jelenleg egy liter ötven fokos pálinkáért szeszadóval, főzetési díjjal együtt ezerkétszáz-ezerháromszáz forintot kell fizetni - írja a Teol.hu.

Éves szinten egy háztartáson belül legfeljebb negyvenhárom hektóliterfok pálinka főzethető ki kedvezményes adómértékkel, ötven fokos pálinkából tehát nyolcvanhat liter. Aki ennél többet főzetne, annak efelett literenként 1255 forint adót kell fizetnie. A pontos kifőzetési összeg azonban szeszfőzdénként változhat. Idén július elsejétől az is módosított az összegen, aki egyébként nem akarta emelni a tarifát, hiszen öt százalékkal emelkedett az áfa tíz százalékkal pedig a jövedéki adó.

A piacon nagy a mozgolódás, főzdéket zárnak be, mások pedig újakat nyitnak. A kölesdi Berényi István szerint az idei szezon jónak tűnik, hiszen bőven volt gyümölcs, a kérdés csak az, költenek-e a főzetésre a családok. Tolna megye egyik legnagyobb szeszfőzdéje a decsi szőlőhegyen, illetve Sióagárdon, Savanya Géza tulajdonában van. Náluk szeptember elején indul a bérfőzetés - olvasható a lapban.

Ezek is érdekelhetnek