A húsban nincs vírus

A sertéshús nem fertőz. Ezt tudnia kell a lakosságnak, ahogy azt is, hogy semmiféle más élelmiszerrel nem terjed az influenza vírus. Az úgynevezett cseppfertőzéssel kerül egyik emberről a másikra. Vagyis, semmi oka nincs a háziasszonyoknak arra, hogy lemondjanak a sertéshús és húskészítmények fogyasztásáról – szögezi le közleményében a Magyar Agrárkamara.

Istállótól legelőigO. Horváth György2009. 04. 30. csütörtök2009. 04. 30.
A húsban nincs vírus

Semmi kockázatot nem vállal, aki magyar sertéshúst vásárol a boltban. Egyrészt azért, mert Magyarországon még nem jelent meg az influenza vírus, másrészt, ha megjelenne is, akkor sem fertőzne a húsok fogyasztásán keresztül. A vírus csak cseppfertőzéssel, belélegezve terjed, fertőz.

Magyarország sertéstelepeit szigorúan ellenőrzik a helyi és hatósági állatorvosok. Nem csak most, hanem a járványmentes hétköznapokban is. A nagyüzemi telepek saját érdeke, hogy szigorú állategészségügyi intézkedések mellett működjenek a hétköznapokon is: akad néhány állatbetegség, melytől mentesnek kell maradniuk. Ilyen például az Aujeszky-féle betegség, az orbánc, a sertéspestis stb. Tehát nem csak most, hanem a mindennapokban is szigorú szabályok mellett dolgoznak. A kisebb létszámú sertésállományt tartók hasonló módon járnak el. Ennek köszönhető, hogy az országban évek óta nem fordult elő – az állatokra veszélyes – komolyabb járvány. Vagyis az állategészségügyi helyzet alapvetően jó az országban.

Nem lekicsinyítve a mexikói eseményeket, illetve azt a tényt, hogy a Föld számos országában egyre több megbetegedést regisztrálnak a szakemberek, le kell szögezni, hogy a szóban forgó vírus, már nem a sertésinfluenza vírusa! Ez a törzs egy új vírusnak tekinthető, mely elegyíti genetikai állományában az emberi, a madár és a sertés influenza vírusának örökítő anyagait. Tehát nem a sertés hordozza és terjeszti már e kórokozót, hanem maga az ember. Többek között ezért sem kell tartani a húsfogyasztástól – szögezi le a Magyar Agrárkamara közleménye.

A gazdasági válságban nem szabad megengedni, hogy minden tudományos és gyakorlati tapasztalatot, alapot nélkülöző hiedelmeknek felüljenek a fogyasztók. Ugyanis ezzel még nehezebb helyzetbe taszítják a hazai mezőgazdaságot és élelmiszeripart, jelesül a sertéstartókat és a húsfeldolgozókat. Amennyiben a hisztérikus, de nem megalapozott híreknek felülnek és visszaesik a magyarországi húsfogyasztás, úgy termelők és feldolgozók ezreit, illetve tucatjait tehetik tönkre, magyar munkahelyek tízezreit veszélyeztethetik. Mindezzel több tízmilliárd forintnyi kárt okozva az országnak.

Ezért a Magyar Agrárkamara szakértői arra kérik a magyar fogyasztókat, hogy ne pánikoljanak, higgyenek az egészségügy, állategészségügyi és élelmiszer-gazdasági szakembereknek, s ne mondjanak le a sertéshús és húskészítmények vásárlásáról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek