Brüsszel felelős a tejválságért, Boel nem enged

Keményen kritizálta az Európai Bizottságot az uniós tejválság kapcsán tegnap kiadott intézkedési lista elégtelensége miatt az Európai Parlament.

Istállótól legelőigSzabad Föld Online2009. 07. 31. péntek2009. 07. 31.
Brüsszel felelős a tejválságért, Boel nem enged

Az uniós törvényhozás mezőgazdasági és vidékfejlesztési szakbizottságának nagyobbik fele – a termelőkhöz hasonlóan – a tejkvóták megemelésében látja a piaci árak drasztikus csökkenésének fő okát – írta a Világgazdaság. Brüsszel ugyanakkor nem hajlandó elállni a tejkvóták fokozatos emeléséről, illetve végső soron a rendszer fokozatos felszámolásáról hozott döntésétől, hiába emelt szót az EP szakbizottságán kívül már a német szaktárca vezetője, Ilse Aigner is az intézkedés visszavonása mellett.

Az Európai Bizottság által felsorolt lehetséges intézkedések a kvótaemelés visszavonásán kívül szinte minden lehetséges uniós eszközt tartalmaznak. Így szerepel többek között a listán a januárban elindított raktározási támogatásnak, illetve a vaj és a sovány tejpor március 1-jén megkezdett intervenciós felvásárlásának 2010 februárjáig történő meghosszabbítása. Brüsszel ezen felül felajánlotta az export-visszatérítés határozatlan ideig való fenntartását, és egy sor egyéb lehetőséget is biztosított a tagállamoknak a gazdák megsegítésére. A bizottság csupán a leglényegesebbnek tartott ponton nem engedett. „Kitartunk a kvótarendszer felszámolását célzó politikánk mellett” – fogalmazott Mariann Fischer Boel uniós agrárbiztos a jelentés tegnapi közzététele kapcsán.

Az EP szakbizottsága ugyanakkor meglehetősen gyors és éles hangú válasszal reagált. „Mindannyian egyetértünk abban, hogy Brüsszel javaslatai elégtelenek” – szögezte le a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke. A szocialista Paolo De Castro emellett annak a reményének is hangot adott, hogy az EU agrárbiztosa képes lesz válaszolni a kritikákra a szakbizottság következő, szeptember 1-jei ülésén.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek