Brüsszel nem hatódik meg

Az Európai Bizottság nem vizsgálja felül a tejkvóta-rendszert, hiába állítják tejtermelők és agrárminiszterek, hogy az tehető felelőssé az európai tejpiaci válságért.

Istállótól legelőigSzabad Föld Online2009. 07. 23. csütörtök2009. 07. 23.

Kép: Budapest belvárosában tejtermelĹ‘k demonstráltak egy TĂłbiás nevĂĽ tehĂ©nnel a csökkenĹ‘ felvásárlási árak ellen, az EU közbelĂ©pĂ©sĂ©nek Ă©rdekĂ©ben. 2009.06.22. fotĂł: NĂ©meth András PĂ©ter

Brüsszel nem hatódik meg
Budapest belvárosában tejtermelők demonstráltak egy Tóbiás nevü tehénnel a csökkenő felvásárlási árak ellen, az EU közbelépésének érdekében. 2009.06.22. fotó: Németh András Péter

A Bizottság indoka szerint a kvótarendszer módosítása nem tartaná tiszteletben a közös mezőgazdasági politika állapotfelmérésének eredményeit, ezért sem a kvóták csökkentése, sem a megállapodásokban már rögzített kvótanövelések befagyasztása nem jöhet szóba. A termelés jelenleg egyébként is 4,2 százalékkal elmarad a kvótától - olvasható a Világgazdaság által idézett brüsszeli közleményben.

"Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk tejtermelőink segítésére, akiknek ezekben a napokban az árak drámai visszaesésével kell megküzdeniük. Minden intézkedést meg fogunk hozni, amit csak meghozhatunk a piac stabilizálása érdekében. Ezek az intézkedések azonban eddig sem hozták meg a várt eredményt, a válság mélyült és még több országra terjedt ki az elmúlt három hónapban, mint eddig.

Mariann Fischer Boel, az Európai Bizottság mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztosa szerint azonban a nemzeti kormányok segíthetnek termelőiken: vagyis a megengedhető úgynevezett csekély összegű támogatással – egy esetben maximum 15 ezer eurónyi, nagyjából 4 millió forintnyi dotáció adható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek