Mégis segít Brüsszel a tejeseken?

Továbbra is vajat és tejport vásároltatna, tároltatna Brüsszel, hogy megoldja a tejválságot. Ehhez támogatást ad, de a túltermelésért felelős kvóta-rendszerhez nem nyúl hozzá. Vagyis a betegséget kezeli, de a kórokozót nem írtja ki.

Istállótól legelőigSzabad Föld Online2009. 07. 09. csütörtök2009. 07. 09.

Kép: Budapest belvárosában tejtermelĹ‘k demonstráltak egy TĂłbiás nevĂĽ tehĂ©nnel a csökkenĹ‘ felvásárlási árak ellen, az EU közbelĂ©pĂ©sĂ©nek Ă©rdekĂ©ben. 2009.06.22. fotĂł: NĂ©meth András PĂ©ter

Mégis segít Brüsszel a tejeseken?
Budapest belvárosában tejtermelők demonstráltak egy Tóbiás nevü tehénnel a csökkenő felvásárlási árak ellen, az EU közbelépésének érdekében. 2009.06.22. fotó: Németh András Péter

Javaslatot tett az Európai Bizottság mezőgazdasági felelőse arra, hogy a tejágazatot sújtó válság miatt hosszabbítsák meg az intervenciós időszakot a vaj és a sovány tejpor esetében. Normális körülmények között az unió március és augusztus között tesz lehetővé intervenciós felvásárlást, és csak meghatározott mennyiségre.

Most Brüsszel azt javasolja - írta az agrárhaszon.hu -, hogy az időszakot terjesszék ki jövő februárig, sőt szükség esetén - későbbi piacfelmérés alapján - további egy évvel. A bizottság közleménye emlékeztetett arra is, hogy a bizottság a felvásárlásokkal már a mennyiségi korlátokon is jóval túllépett: 30 ezer tonna vaj helyett például 81 ezer tonnát vásárolt, a tejpornál pedig 109 ezer helyett 203 ezer tonnát.

A közlemény visszautalt arra is, hogy a bizottság a válságra adott válaszként visszaállított bizonyos export-visszatérítéseket, és kezdeményezte a magántárolás támogatását. A tejtermelő gazdák az elmúlt hónapokban számos tiltakozó akcióval nyomatékosították azt a követelésüket, hogy Brüsszel lépjen fel a jelentősen lecsökkent tejtermék-felvásárlási árak ellen.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek