Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Gusztus kérdése, de általában nem szeretjük a kék színű ételeket. Most azonban talán elmúlik előítéletünk, mert divatba jött például a kék krumpli! Nem tévesztendő össze a kék héjúval, amely jól ismert a Kárpát-medencében. A Bakony, az Őrség és Erdély főleg németek lakta vidékein ismerős a kékes héjú krumpli, amelynek azonban ugyanolyan sárgásfehér a belseje, mint a többi fajtának.
Kép: Genetikailag módosított állatok, transzgénikus egerek, fluoreszkálnak UV-fényben 2008.06.12. fotó: Németh András Péter
2008 a burgonya éve – talán emiatt lelkesedtek fel annyira Írországban, hogy kék színű csipszet hoztak forgalomba. Így ismét reflektorfénybe került a kék húsú burgonya, amelynek több előnyös tulajdonsága is van. A növény kékes színét egy antioxidáns színezék, az antocianin okozza. Ez a természetes eredetű vegyület megtalálható például a céklában, a vörös káposztában és egyes szőlőfajtákban. A kék húsú burgonya tehát egészségügyi szempontból nem problémás, és nemhogy káros hatása nincs, hanem egyenesen jótékony: védi a sejteket egyes agresszív vegyületektől. További előnye, hogy nem szereti a burgonyabogár, levélzete is gyorsabban regenerálódik. A legnagyobb magyar génbankban, Tápiószelén már két-három éve őriznek kék húsú burgonyát, de eddig még senki nem jelentkezett termesztési szándékkal. Pedig lehet, hogy érdemes lenne.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu