Kék krumpli

Gusztus kérdése, de általában nem szeretjük a kék színű ételeket. Most azonban talán elmúlik előítéletünk, mert divatba jött például a kék krumpli! Nem tévesztendő össze a kék héjúval, amely jól ismert a Kárpát-medencében. A Bakony, az Őrség és Erdély főleg németek lakta vidékein ismerős a kékes héjú krumpli, amelynek azonban ugyanolyan sárgásfehér a belseje, mint a többi fajtának.

KaleidoszkópUjlaki Ágnes2008. 06. 20. péntek2008. 06. 20.

Kép: Genetikailag módosított állatok, transzgénikus egerek, fluoreszkálnak UV-fényben 2008.06.12. fotó: Németh András Péter

Kék krumpli
Genetikailag módosított állatok, transzgénikus egerek, fluoreszkálnak UV-fényben 2008.06.12. fotó: Németh András Péter

2008 a burgonya éve – talán emiatt lelkesedtek fel annyira Írországban, hogy kék színű csipszet hoztak forgalomba. Így ismét reflektorfénybe került a kék húsú burgonya, amelynek több előnyös tulajdonsága is van. A növény kékes színét egy antioxidáns színezék, az antocianin okozza. Ez a természetes eredetű vegyület megtalálható például a céklában, a vörös káposztában és egyes szőlőfajtákban. A kék húsú burgonya tehát egészségügyi szempontból nem problémás, és nemhogy káros hatása nincs, hanem egyenesen jótékony: védi a sejteket egyes agresszív vegyületektől. További előnye, hogy nem szereti a burgonyabogár, levélzete is gyorsabban regenerálódik. A legnagyobb magyar génbankban, Tápiószelén már két-három éve őriznek kék húsú burgonyát, de eddig még senki nem jelentkezett termesztési szándékkal. Pedig lehet, hogy érdemes lenne.

Ezek is érdekelhetnek