Kié lesz Nefertiti?

Továbbra sincs nyugalom a Nefertiti (Nofretete) egyiptomi királynét ábrázoló, Berlinben őrzött világhírű mellszobor körül. Egyiptom a napokban – immár sokadszorra – megerősítette, hogy visszaköveteli a szobrot, mert az az övé.

Kaleidoszkóp2009. 07. 02. csütörtök2009. 07. 02.

Kép: Bust of queen Nefertiti in the Altes Museum, Berlin., Fotó: Arkadiy Etumyan

Kié lesz Nefertiti?
Bust of queen Nefertiti in the Altes Museum, Berlin.
Fotó: Arkadiy Etumyan

A szobrot 1912-ben tárta fel Ludwig Borchardt német régész, aki az egyiptomi Amarnában folytatott kutatásokat: ez volt Nefertiti és férje, Ehnaton fáraó birodalmának a fővárosa. Ehnaton – eredeti nevén IV. Amenhotep –, az ókori egyiptom XIII. dinasztiájának tizedik fáraója időszámításunk előtt 1355 és 1337 között uralkodott. Felesége társuralkodó volt mellette.

Borchardt a mintegy 3400 évesnek tartott mellszobrot egy ideig kairói lakásában őrizte, majd Berlinbe vitette. A német régész számos Nefertitivel kapcsolatos tárgyat is talált, így például rábukkant egyik nyakékére is. A szobor becsét növeli, hogy gyönyörű női arcot ábrázol, amely a női szépség egyik ikonja lett.

Ma mintegy ötezer egyiptomi művészeti kincs található külföldön. Ezek közül öt kiemelt fontosságú, egyikük a fáraóné mellszobra. Egyiptom ismét kijelentette, hogy vissza kell kerülnie, már csak azért is, mert Borchardt annak idején törvénytelenül tulajdonította el, majd kicsempészte az országból.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek