Popeye kedvencei

Első tavaszi vitaminforrásaink a kertben a levélzöldségek. Legkorábban a sóskából szedhetünk, aztán ha ügyesek voltunk és ősszel vetettünk spenótot meg áttelelő salátát, akkor azokból is kerülhet az asztalunkra. Legtöbben csak a fejes salátát ismerik, pedig érdemes kipróbálni például a madársalátát, a tépősalátát és a rukkolát is, melyek színben és formában térnek el rokonuktól, és ugyanúgy tele vannak fontos táplálóanyagokkal, vitaminokkal.

Kertünk-udvarunkPethes József2009. 02. 28. szombat2009. 02. 28.

Kép: Saláta vitamin zöldség egészség Fotó: Habik Csaba 2005 10 08

Popeye kedvencei
Saláta vitamin zöldség egészség Fotó: Habik Csaba 2005 10 08

A legtöbb salátafélét tavasszal vagy ősszel termesztjük, mert a nyári nagy melegben elöregszenek és magszárat képeznek. De például a tépősalátát, a rukkolát és néhány fejessaláta-fajtát (Attrakció, Balaton zöld, Keszthelyi nyári) egész nyáron át lehet vetni, hogy folyamatosan élvezhessük azokat. Az áttelelő fejes salátát (például a Téli vajfejet) ősz elején vetjük, így már kora tavasszal szedhető.
Érdemes helyet adni kertünkben a sóskának is, mert tele van a szervezet számára fontos ásványi anyagokkal (foszfor, vas, kalcium), sok C-vitamint tartalmaz, és a benne lévő gyümölcssavaknak köszönhetően kedvező étrendi hatású. Vannak országok, ahol fűszernövényként tartják számon. Évelő növény, a tavaszi és az őszi időjárást szereti igazán, bírja a hideget. Talajban nem válogat, de sok víz kell neki. A tápanyagok közül nitrogénből igényel többet, hiszen attól nőnek a levelei. A szerves trágyával ellátott földnek nagyon örül. Legismertebb fajtája a hazai nemesítésű Pallagi nagylevelű. Apró magja miatt igényes a gondosan előkészített talajra, hiszen amúgy is nehezen csírázik. Vethetjük ősszel, tél végén és kora tavasszal, 1-2 centiméter mélyre, 30-35 centiméteres sortávolságra.
A tápanyagban dús földeken fejlődik szépen a spenót is, viszont nem szereti az erősen savanyú és a nagyon lúgos talajokat, illetve a laza homokot. Popeye kedvence könnyen elkészíthető és emészthető, kalóriában szegény, vitaminokban, karotinban pedig gazdag. Az egyik legmagasabb K-vitamin-tartalmú zöldségünk. Sokan azért fogyasztják, mert serkenti a gyomorműködést. Javítja az emésztést és tisztítja a vastagbelet. Kiváló antioxidáns, erősíti az immunrendszert.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek