Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Bőséges volt az idei sárgabarack termés, bár a szezon a szokásosnál rövidebbre sikerült. A termelők elégedetlenek, a háziasszonyok viszont örültek az olcsó árnak.
A párás meleg, a szél, illetve a hőség miatt a szokásos hat hét helyett négyre zsugorodott az idei kajszi szezon. Összeértek a fajták, mondta Szabó Gábor bonyhádi termelő. A legjobban talán a ceglédi óriás bírta a klímát, a magyar kajszit és a rózsabarackot egyszerűen elengedte a fa - írta a teol.hu. Ez azt jelenti, hogy elég volt egy erősebb szél, és a termés harmada a földre került. Márpedig viharból, erős szélből jutott minden hétre. Ezek ellenére azonban bőven volt gyümölcs a fán.
Az ár így inkább a vásárlóknak kedvezett, nem igazán a termelők szája íze szerint alakult. Míg az étkezési minőségű kajsziért 150-120 forintot adtak, addig a lébarack kilójáért az idén 50 forintot kínáltak a feldolgozók. Aki cefrét vett, pálinka alapanyagnak, annak kilónként 60-70 forinttal kellett számolnia.
A Zöldség Gyümölcs Terméktanács elnöke, dr. Lux Róbert szerint nem csak a magyar, de a görög kajszi is csúcsteljesítményt nyújtott az idén. A gyümölcslé feldolgozók emiatt innen is és onnan is igyekeztek nyomott áron vásárolni. Mint mondta, nagy gond ezen a területen is, hogy a haszon nagyobbik fele nem a termelőkhöz jut, hanem az üzletláncokhoz.
A termelőtől megkövetelik, hogy az oda szállított barackot, meggyet és a többi gyümölcsöt maximum plusz 5 fokon tárolják addig, amíg odaér, majd kiteszik az árut a 25 fokos eladópultba. Ha nem így szállítják, akkor levonnak az árból. Ugyanez a helyzet a hűtőházakkal is, senki nem érti például, hogyan lesz a kilónként ötven forintért átvett meggyből a boltban 350-400 forintos kompót - mondta az elnök. Hozzátette: cápák vannak a piaci folyamat végén, és ezen csak egy szigorú szabályozás tudna változtatni, mely ki tudja miért, még mindig nem készült el.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu