Pirossal belehelve

Noha a piacokon még most is a tavaly termett, hűtőházban tárolt téli almáké a főszerep, friss ízben és zamatban már nem versenyezhetnek a nyári almákkal, amelyek között a régi tájfajták éppúgy megtalálhatók, mint az új nemesítésűek. Hátrányuk, hogy csak rövid ideig tarthatók el. Arányuk csekély, az összes almának csupán 5 százalékát teszik ki.

Kertünk-udvarunkValló László2009. 07. 13. hétfő2009. 07. 13.

Kép: Kecslemét, 2009. július 06. Nyári alma. Fotó: Ujvári Sándor

Pirossal belehelve
Kecslemét, 2009. július 06. Nyári alma. Fotó: Ujvári Sándor

Az alma a mérsékelt öv legnépszerűbb gyümölcse, egyben az egyik legegészségesebb. Rendszeres fogyasztása mellett csökken a szervezet koleszterinszintje, ezzel összefüggésben a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. A gyümölcsben található nagy mennyiségű pektin megköti az emésztés során kiválasztódott mérgező anyagokat. A benne lévő sokféle vitamin és ásványi anyag révén rendszeres fogyasztása az egészségi állapot általános javulását eredményezi, ráadásul mindezt alacsony kalóriatartalom mellett. (Mivel egy alma az átlagos napi kalóriaszükségletnek csupán 4-5 százalékát fedezi, jól beilleszthető a fogyókúrás étrendbe is.) Legjobb, ha frissen fogyasztjuk, mert a gyümölcshúsban és a héjban lévő értékes anyagok így fejtik ki legteljesebben a hatásukat.

Az almát rendkívüli alakgazdagság jellemzi. Ebből adódóan rengeteg fajtáját állították elő az évszázadok során, főként szelekció útján, azaz a legjobb ízű és legtetszetősebb gyümölcsöt hozó egyedek kiválogatásával. Mi sem természetesebb, hogy nevüket kezdetben alakjukról, ízükről, érési idejükről kapták, így terjedtek el nálunk a Pogácsa alma, Narancs alma, a Nyári alma, illetve a Borízű alma elnevezések.

A régi nyári érésű tájfajták között ma is jelentős a Kecskeméti vajalma, amelyik július közepétől érik. Kicsi-közepes gyümölcse éretten tojásdad alakú. Héja vékony, ragyogó fényes, gyakran az egész gyümölcs élénkpirossal bemosott. A Pamut alma szintén július második felétől érik. Közepes, kúpos gömb alakú gyümölcse laposan bordázott. Héja sima, kissé zsíros tapintású, zöldessárga, napos oldalán halványpirossal belehelt. A nyár közepén érik az Asztraháni piros is, amelynek közepes méretű, laposabb gömb alakú gyümölcsét karmazsinpiros bevonat ékesíti. A Nyári fontos, Fontos alma vagy Rétesalma nagy vagy igen nagy gyümölcsével tűnik ki. Lapos gömb alakú termése az egyik oldalán hízottabb, fényes héja a napos oldalán aranysárga, kárminpirossal belehelt. A Nyári csíkos fűszeres vagy Fahéjalma augusztus legvégén érik, gyümölcse kicsi vagy közepes, kúpos gömb alakú. Héja éretten aranysárga, kárminpiros csíkokkal festve.

A szakemberek a már elterjedt Éva és Egri piros alma mellett napjaink ígéretes fajtáinak tartják a tetszetős, hamvas, liláspiros színű Vista Bellát és az élénkpiros, enyhén csíkozott Julyredet. Mindkettő amerikai, honosított fajta. A kanadai, kissé henger alakú, spiros gyümölcsöt hozó Summerred pedig azzal tűnik ki a nyári almák sorából, hogy decemberig is eltartható.

Ezek is érdekelhetnek