Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
A menta lágy szárú, földalatti hajtásokkal áttelelő évelő növény. Dúsan elágazó hajtásai egy idő után elfoglalják az egész kertet. Készíthető belőle szörp, szárítható, s közvetlenül is felhasználható különböző ételek ízesítésére.
Az erős aromájú menta mintegy 25 fajt és számos hibridet foglal magába, s a nagy alakgazdagság miatt áttekinthetőségük nem könnyű. A sok fajta közül a marokkói mentát (Mentha spicata L. var. Crispa) termelem, mert ennek a legjobb az íze, illetve kevésbé kesernyés, mint a többi.
Ne tartsunk más mentafajt a kertünkben, mert elporozzák egymást. Lehetőleg a szomszédokat is vegyük rá, hogy egyfajta mentát termesszünk.
Szaporítása csak vegetatív módon lehet. Mivel magot nem igen érlel, de hajtásai októberben biztonságosan telepíthetőek. Figyelni kell az ültetésnél, hogy túl mélyre ne kerüljenek a gyökerek, mert akkor nem hajtanak ki. Általában zsinórszerűen, kb. 10 cm mélységbe fektessük az előzőleg kelően megtrágyázott talajba.
Szereti a homokos talajt, de mivel talajzsaroló, így két-három évente át kell telepíteni az állományt. Komposzttal rendszeresen takarom, hogy ne száradjon ki a töve.
Vízigényes növény, a pangó vizet nem szereti.
Tapasztalatom szerint nem fagy ki, csak akkor, ha a februári hóolvadáskor hosszabb ideig víz alá kerül. Ezt úgy védem ki, hogy megemelem a talajszintet, s így szépen hajt már március végén.
Kártevője kevésbé akad, de megtámadhatja a mentarozsda, amelyik megtizedeli az állományt. A rovarok közül a takácsatka szívogatása tehet kárt.
Június közepén érdemes betakarítani.
Sokan tartják cserépben is a konyhaablakban, de ezt csak akkor érdemes, ha a konyhánk világos, mert sötétségben nem marad meg.
Szárítása szellős nem napos helyen, történjen. Akkor jó, ha pattanva törik.
Közreadom a menta szörp receptjét. Ajánlom mindenkinek, mert nagyon finom és évekig eláll.
Mentaszörp
Vágjuk le a mentát úgy, hogy a gyökér felett hagyjunk legalább két-három levelet. Mossuk meg és tegyük egy nagyobb edénybe. Öntsük fel vízzel, hogy éppen ellepje. Hagyjuk egy napig ázni fedő alatt. Forraljuk fel, majd szűrjük le. A kapott lé minden 6 dl-jéhez tegyünk 35 dekagramm cukrot. Forraljuk fel még egyszer. Tegyük el száraz dunsztba. Kihűlés után címkézzük fel. Csak hűtve fogyasszuk.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu