Ördögcérna csodabogyóval

Mind nagyobb karriert fut be nálunk is ez az eredeti termőhelyén, a Himalája völgyeiben – ahol termését az öregedés elleni csodaszerként tartják számon – szinte gyomként tenyésző évelő. Nemcsak a gyümölcse, a goji bogyó kapható, már a szaporítóanyaga is megjelent; a csomagküldő szolgálatok kínálják, illetve a faiskolák árusítják.

Kertünk-udvarunkValló László2011. 01. 24. hétfő2011. 01. 24.

Kép: (090702) -- YINCHUAN, July 2, 2009 (Xinhua) -- Farmers are busy harvesting the Chinese wolfberry fruits in Zhongning County of Ningxia Hui Autonomous Region in northwest China, July 2, 2009. More than 12,000 hectares of Chinese wolfberry are in the harvest season in Zhongning County. Ningxia is a leading production base of Chinese wolfberry, which has long been used in traditional Chinese medicine or as a tonic element. (Xinhua/Wang Peng) (dzl), Fotó: Wang Peng

**(1)CHINA-NINGXIA-CHINESE WOLFBERRY-HARVEST (CN)
(090702) -- YINCHUAN, July 2, 2009 (Xinhua) -- Farmers are busy harvesting the Chinese wolfberry fruits in Zhongning County of Ningxia Hui Autonomous Region in northwest China, July 2, 2009. More than 12,000 hectares of Chinese wolfberry are in the harvest season in Zhongning County. Ningxia is a leading production base of Chinese wolfberry, which has long been used in traditional Chinese medicine or as a tonic element. (Xinhua/Wang Peng) (dzl)
Fotó: Wang Peng

Ha hihetünk a tájékoztatóknak, a goji bogyónak számos olyan tulajdonsága van, ami figyelmet érdemel. Leginkább rendkívül magas antioxidáns-tartalmával tűnik ki, ami valóban hatásos az öregedés ellen. Egyedülállóan nagy a mikroelem- és vitamintartalma is, és állítólag több B-vitamin van benne, mint bármely más gyümölcsben. Íze a ribiszke és a cseresznye keverékére emlékeztet, frissítően édes. Szárított gyümölcse önmagában fogyasztható, de müzlikben, süteményekben is fölhasználható, naponta 10-30 grammos mennyiségben.

Noha a kínai ördögcérna csak mostanság érkezett Magyarországra (Lycium chinensis a hivatalos neve), a semmire se jó rokon, a közönséges ördögcérna (a Lycium vulgare) már a török idők óta boldogít bennünket. Apró levelű, messzire kúszó, vékony tövises hajtásaival áthatolhatatlan bozótot képező, cserjeszerű növény. Magról is újul, így ha valahol megveti a lábát, rövid idő alatt kellemetlen és nehezen irtható gyom válik belőle. Támaszték (például fa törzse) mellett 4-5 méteres magasságot is elérő, többtörzsű fává is fejlődhet. És a termése? Jellegzetes megnyúlt piros bogyó, kellemetlen, emberi fogyasztásra többnyire alkalmatlan ízzel, ami ráadásul még mérgező is.

A kínai ördögcérna szaporítóanyagát kínáló faiskolák szerint a goji bogyó a mi éghajlati viszonyaink között is kiválóan fejlődik, fagytűrése kitűnő. A robusztus termetű évelő akár két méterre is megnő, napos vagy félárnyékos helyet igényel. Nyáron hozza lilás virágait, azokból fejlődnek a finom, ízletes, korallvörös bogyók. Cserepes szaporítóanyaga 1000-1200 forintért kapható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek