Termesszék velem: szurokfű

Napos, száraz hegyoldalak, kaszálok tömeges növénye, tetszetős virágja mindenfelé virít. A szurokfű (Origanum vulgare) illata az olaszos ételekből ismerős.

Kertünk-udvarunkGrosz Tamás2011. 08. 12. péntek2011. 08. 12.
Termesszék velem: szurokfű

Négy családja csaknem 40 növényt számlál. Mivel valamennyi hasonló ízű és illatú, illetve gyógyító hatású, így a kertészkedők a virágok színe és formája alapján tesznek különbséget. Általában vöröses színű, apró virágja már július elején nyílik, de létezik fehér, illetve világoskék színű is.

A meszes, száraz, napos területet kedvelő növény. Évelő, jó helyen akár az egyméteres magasságot is eléri. Vizes területen rosszul fejlődik. Szaporítása tőről a legegyszerűbb. Magról is lehet, hiszen elveti magát és gyomosít, néhány év alatt képes eluralni szinte az egész kertet. Betegségével, rovarkártevőjével nem találkoztam.

Összetéveszthető a kerti majoránnával (Origanum majorana), illatra is hasonlóak, de a szurokfűnek intenzívebb az íze. Több nemzet is előszeretettel használja a konyhában, az olasz és arab ételek gyakori fűszere. Halak, húsok, bor fűszerezésére is nagyon jó.

Gyógynövényként emésztésserkentő, de köhögésre, ízületi gyulladásokra is hatásos. Számos teakeverék alkotórésze.

Pirosra, rozsdabarnára festik vele a gyapjút.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek