Még idén két óriáspanda érkezik Kínából a washingtoni állatkertbe

Az ázsiai ország a pandák átadását a békülékenység jeleként is alkalmazta már több esetben.

KözéletMW 2024. 06. 01. szombat2024. 06. 01.

Kép: Xiao Qi Ji és két társa 2023 végén került vissza Kínába a washingtoni állatkertből, Fotó: AFP, Forrás: AFP

Xiao Qi Ji és két társa 2023 végén került vissza Kínába a washingtoni állatkertből
Fotó: AFP Forrás: AFP

Még idén két óriáspanda érkezik a washingtoni állatkertbe Kínából - jelentette be szerdán az állatkert.

Brandie Smith, az állatkert igazgatója közleményében azt írta, hogy a két felnőtt óriáspanda, a kétéves hím Pao Li és a szintén kétéves nőstény Csing Pao a kínai kormánnyal kötött megállapodásnak köszönhetően kerül az állatkertbe.

Az Egyesült Államok és Kína közötti diplomáciai feszültség miatt, és mivel a Kínával kötött kölcsönzési szerződések lejártak, az amerikai állatkertekben élő pandák száma az utóbbi időben csökkent. A washingtoni állatkert három pandája tavaly novemberben tért vissza Kínába, és azóta Amerikában már csak az atlantai állatkertben maradtak pandák, de már azok hazatérésének előkészítésén is dolgoznak.

Ez is érdekelhet

Hszi Csin-ping kínai elnök 2023 végén jelentette be, hogy Kína ismét pandákat fog küldeni az Egyesült Államokba, és az állatkerti kedvenceket "a kínai és az amerikai nép közötti barátság követeinek" nevezte.

Az amerikaiak kínaiakkal kötött pandakutatási és -tenyésztési megállapodása 2034 áprilisáig tart. Ennek keretében az állatkertben született pandakölykök 4 éves korukig visszatérnek Kínába. Az állatkert pedig a pandákért cserébe évi egymillió dollárt (360 millió forintot) fizet a Kínai Természetvédelmi Szervezetnek, amivel támogatja a kínai kutatásokat és természetvédelmi erőfeszítéseket.

Ez is érdekelhet

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek