Rengeteg szúnyogot hozhat magával a Duna áradása

Dunán levonuló árhullám több, nagy kiterjedésű szúnyog-tenyészőhelyet hagy maga után, így megelőzésként biológiai módszerrel lépnek fel a szúnyoglárvák ellen a folyó mentén – közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hétfőn az MTI-vel.

KözéletMW 2024. 06. 10. hétfő2024. 06. 10.

Kép: Az áradó Duna Budapesten, a lezárt Jane Haining rakpartnál 2024. június 7-én, Fotó: Hegedüs Róbert, Forrás: MTI

Az áradó Duna Budapesten, a lezárt Jane Haining rakpartnál 2024. június 7-én
Fotó: Hegedüs Róbert Forrás: MTI

Mukics Dániel tájékoztatása szerint először földi biológiai gyérítési módszert alkalmaznak a természetvédelmi oltalom alatt nem álló ártéri területeken. Ezt követően a növényzettel fedett területen a levegőből, granulátum formában juttatják ki a lárvákat elpusztító biológiai készítményt.

Azt írták, a biológiai szúnyoggyérítéskor a szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, így az árvaszúnyogokra is teljesen ártalmatlan. Ugyanakkor természetvédelmi területeken ez a módszer is csak korlátozott mértékben, külön engedély alapján végezhető.

Kifejlett szúnyogok elleni permetezést ezen a héten Sopronban és környékén, Debrecenben és Miskolcon végeznek – ismertette a szóvivő.

Ez is érdekelhet

Mukics Dániel hangsúlyozta:

a melegben a csípőszúnyog-lárvák fejlődése felgyorsul, akár egy hét alatt is kifejlődhetnek.

Ezért is különösen fontos hetente többször kiönteni a kertben és az erkélyen lévő tárgyakban összegyűlt vizet – fűzte hozzá a szóvivő.

 

Ezek is érdekelhetnek