Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
A legtöbb ételre igaz, hogy az elkészítő szándékától és pénztárcájától függően egészen más árcédulákkal is el lehet készíteni ugyanazt a menüt. Vannak azonban bizonyos ételek, amelyek egyértelműen kilógnak a sorból: mutatjuk a világ legdrágább ételeinek toplistáját.
Kép: A sáfrány grammra vetítve egyértelműen a legdrágább fűszer a világon, Fotó: Omar Haj Kadour, Forrás: AFP
Fűszerek, húsok, zöldségek: mindenféle étel képviselteti magát a világ legdrágább ételeinek listáján, amelyet az Escoffier szaklap állított össze.
A macutake egy igazi japán gombakülönlegesség, melyet erős, aromás ízéért és kemény, hússzerű állagáért szeretnek a helyiek tömegei. A gombát ősszel szedik le, elkészítési módjai pedig számosak: van, aki nyersen, magában szereti, más levest főz belőle, de egyes rizses ételekhez köretként is elkészíthetik.
A macutake ugyan Japánban őshonos, napjainkban azonban már Kínában, Koreában, sőt még az Egyesült Államok egyes részein is megterem.
A lila fűszernövényt mézszerű, édeskés-savanykás ízéért használják elsősorban a konyhaművészetben, és rizottókat ugyanúgy ízesítenek vele, mint paellákat. A sáfrány Iránban számít őshonosnak, de
hatalmas iránta a kereslet.
A sáfrány grammra vetítve egyértelműen a legdrágább fűszer a világon, borsos árazását pedig elsősorban annak köszönheti, hogy kézzel kell learatni, majd feldolgozni, egy növényből pedig csak kis mennyiségű fűszert lehet kinyerni.
A kaviárok királyaként számontartott beluga kaviár az azonos neves viselő tokhal ikrája, melyet elsősorban előételként fogyasztanak, sokszor pirítósra kenve a kis gömböket, mellé pedig citromot vagy tejfölt esznek.
A beluga kaviárnak azért magas az árcédulája, mert a termék iránti keresletugrás nyomán túlhalászták az állatokat, jelentősen lecsökkentve ezzel a populációt és vele a kínálatot is. Érdekesség, hogy a beluga kaviár importját Amerika a faj védelmében nemrég teljesen be is tiltotta.
A fehér szarvasgomba a világ talán legdrágább gombája, karakteres íze a tölgyre és a fokhagymára emlékeztet, elsősorban rizottók, tojásos ételek vagy tészták feltétjeként fogyasztják, de csak mértékkel, hiszen főként ráreszelik az ételekre, nem pedig szeletelve vagy belefőzve.
A fehér szarvasgomba elsősorban Olaszország Piedmont régiójában terem, ára pedig azért csillagászati, mert gyakorlatilag lehetetlen mesterséges körülmények között megtermeszteni. Ez a gomba ugyanis a fák gyökereivel szimbiózist létesítve tud csak fejlődni, a fák nedveinek szívogatása nélkül ugyanis képtelen cukorhoz jutni, spóráit pedig csak úgy tudja elszórni, ha vadállatok elfogyasztják, majd terítik spóráikat.
A kobe steak a japán vagju marha húsából készül, ahhoz pedig, hogy a kobe nevet megkaphassa, a Hjógo prefektúrában nevelt állattól kell származzon. A vagju marhákat magas gabonatartalmú diétán nevelik, hogy húsuk magas zsírtartalmú és puha lehessen.
A kobe minősítést csak azok a húsok kaphatják meg, amelyek mindezen kritériumon felül még a szakértők rostáján is átmennek, akik mind a zsírtartalmat, mind a húsok minőségét alaposan ellenőrzik, mielőtt értékelnék őket. Mindennek a feltételrendszernek annyira nehéz megfelelni, hogy évente mindössze 3-4 ezer marha kobénak minősített húsa kerül ki a piacra.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu