Ártatlanul ültek a tarnabodiak

Kártérítést kérnek a tarnabodi romák. Kiderült, ártatlanul ültek, a Heves megyei faluban történt támadás is a debreceniek számlájára írható.

KriminálisPalágyi Edit2009. 08. 26. szerda2009. 08. 26.
Ártatlanul ültek a tarnabodiak

Kártérítési perrel vesz elégtételt az a három tarnabodi fiatalember, akiket – mint utóbb kiderült – ártatlanul tartóztattak le. Magyar Elemér, a védőügyvédjük szerint a vád korábban sem állt szilárd lábakon. Most a Pest Megyei Főügyészség döntött arról, hogy kiszabadulhatnak. A három tarnabodi roma az elszenvedett igazságtalanságért 10-10 millió kártérítésért perel majd.

Miután a közelmúltban Debrecenben elfogták a romák elleni sorozatos támadások és gyilkosságok vélhetően valódi tetteseit, kiderült, hogy a Heves megyei faluban 2008. szeptemberében történt Molotov-koktélos akció is az ő rovásukra írható. A helyi rendőrök néhány napja még azzal érveltek, hogy Tarnabod nem illik a sorba, mivelhogy a tavaly őszi támadással gyanúsított három személyt – két fiatal felnőttet és egy fiatalkorút – ők korábban már letartóztatták.

A rend őrei azonban akkor hiába nyugodtak meg. Mikor elfogták a tarnabodi romák elleni támadással gyanúsított romákat, a vádat arra alapozták, hogy egy tanú hallani vélte, amint a férfiak a bűntény tervéről tanácskoznak. Utólag e tanú a vallomását visszavonta. A letartóztatottakon lőpornyomokat is találtak, de meglehet, hogy azok a kommandósok ruhájáról kerültek rájuk. Ennek ellenére maradt a vád: több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete.

Miután a napokban fordulat történt az ügyben, a hét elején szabadon engedték őket. Csaknem tizenegy hónapig úgy ültek előzetesben tehát, hogy nem követték el a bűntényt.

Magyar Elemér egri ügyvédnek egyébként nem ez az első hasonló ügye. Korábban a gyilkosságért ártatlanul elítélt Pusoma Dénes ügyvédje volt, aki szabadulása után – miután meglelték a valódi tettest – mégis öngyilkos lett. Történetéről film is készült.

Ezek is érdekelhetnek