Romagyűlöletre buzdított az egyik gyanúsított

A Buda-környéki Bíróság – elrejtőzésük, szökésük, a bizonyítékok eltüntetésének veszélyének fennállása okán – egy hónapos előzetes letartóztatásba helyezte a romagyilkosság-sorozattal gyanúsított személyeket.

KriminálisBalogh Mária2009. 08. 25. kedd2009. 08. 25.
Romagyűlöletre buzdított az egyik gyanúsított

Bencze József országos rendőrfőkapitány a Budapesten tartott, rendkívüli sajtótájékoztatón hírül adta: DNS minták – melyeket már Kislétán is rögzítettek – és több más bizonyíték mellett sörétes fegyverek, terepjárók, a támadásokhoz használt térképek is a hatóság rendelkezésére állnak a négy férfi gyanűsított ellen. Ezeket részben az előzetes letartóztatásban lévő személyek otthonában, Debrecen környéki rejtekhelyeken, valamint a rajtaütés helyszínén, a Perényi1 mulató falaiba építve találtak meg. Ez utóbbiról a szórakozóhelyet bérlő vendéglátós nem tudott, szerinte a fegyvereket a 2-3 héttel ezelőtti felújítás során rejthették oda.

Felröppent az a hír is, hogy a fővárosi nyomozók – tanúvédelmet garantálva – fülest kaptak, így biztosra érkeztek a cívisvárosba. Azt is pontosan tudták, hogy a Perényi1 nevű bár falaiba beépítve is találnak lőfegyvereket.

Mint arról korábban már a Szabad Föld Online helyszíni riportban hírt adott, a fővárosi kommandósok, a Terrorelhárító Szolgálat és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai a rasszista nézeteiket nem tagadó férfiakat Debrecenben, az említett szórakozóhelyen fogták el augusztus 20-án, nem sokkal éjfél után. Az eddigi információk és a házkutatások során begyűjtött tetemes bizonyítékok alapján megállapítható, hogy a romák elleni gyilkosságokat és a támadásokat tagadhatatlanul rasszista indíttatásból követték el a 28- 43 év közötti debreceni férfiak – hangsúlyozta az altábornagy. A gyanúsítottakat a rendőrség és az NNI munkatársai saját kutatásuknak köszönhetően találták meg, ezért a nettó 100 millió forintos nyomravezetői díjat visszavonták.

Jelenleg négy, 28-42 év közötti férfit tartanak előzetes letartóztatásban Budapesten, akik rasszista, cigányellenes, neonáci érzületét öltözékük, viselkedésük, tetoválásuk is hűen tükrözi.

A támadások és gyilkosságok két gyanúsítottja, K. István és K. Árpád testvérek, vélhetően a brutális cselekmények fő szervezői voltak. K. Árpádot emberöléssel is gyanúsítják. Két másik gyanúsítottat csak egy-egy bűncselekmény elkövetésével vádolnak, a többieknél a sorozatjelleg is felmerült. Ezért tartotta indokoltnak a bíróság a kényszerintézkedés elrendelését. Az őrizetbe vett P. Zs.-t egy rendbeli emberöléssel és többrendbeli emberölés kísérletével gyanúsítják.

A vádakat mindannyian tagadják, egyedül Cs. István gyanúsított vette tudomásul a kényszerintézkedés elrendelését. Utóbbi férfi is a debreceni ominózus szórakozóhely biztonsági őre volt, aki tavaly szerelt le a KFOR katonai misszióból, s internetes oldalán „Csontrabló” álnéven buzdított cigány nők és férfiak, öregek és gyermekek bántalmazására, legyilkolására. Nézeteit lakhelyén, a Debrecen melletti Bocskaikertben is jól ismerték, noha a legtöbben békésnek tűő emberként emlékeznek rá. Cs. István vélhetően a bűncselekmények előtt a helyszíneket derítette fel motorján, ami kedvenc közlekedési eszköze. Mint megtudtuk, sógora a hajdúhadházi rendőrség egyenruhás alkalmazottja.

Hajdú- Biharban és Debrecenben sokan úgy vélik, hogy augusztus 20-án éjjel csupán a tettesek egy részét fogták el az NNI munkatársai. A háttérből irányítók és további segítők még szabadlábon vannak.

Bencze József Országos Rendőrfőkapitány szerint, sürgető volt, hogy a jól szervezett rendőri és kommandós alakulat rajtaüssön a gyilkosságokkal gyanúsított bűnbandán, melynek tagjait hetek óta figyelték, telefonbeszélgetéseiket „követték”, s mintegy 4,5 millió mobilhívás cellainformációját ellenőrizték.

Sólyom László köztársasági elnök a Kislétán történt brutális gyilkosságot követően leszögezte: a magyar állam minden segítséget megad a cigányság védelme érdekében. A gyilkosságsorozat nem cigány-ügy, egész Magyarország stabilitását érinti. A romák megvédése becsületbeli kérdés, az egész társadalomnak szolidaritást kell vállalnia a cigány közösséggel.

A romák nem nyugodtak meg, tovább rettegnek. A keleti végeken sok helyen különféle eszközökkel felfegyverkezve járnak, védve magukat az esetleges támadásoktól. Az előzetes letartóztatásban lévő négy férfi családja ugyancsak azt állítja, hogy az elfogás pillanatától rémálommá vált az életük, félnek a cigányok haragjától.

Bencze József bejelentette: az eddigi rendőri jelenlét mellett fokozott ellenőrzést rendelt el a romák lakta településeken. Az országos rendőrfőkapitány óvott attól, hogy a romák félelmükben bármikor is önbíráskodást kezdeményezzenek és magánakciókba, kétes nyomozásokba kezdjenek. A nyomozóhatóságok a saját eszközeikkel folytatják a felderítéseket, s ezzel párhuzamosan tart a gyanúsítottak kihallgatása.

Ezek is érdekelhetnek