Vásárlás Húsvétra

A húsvéti vásárlások idején nem árt megszívlelni a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal javaslatait.

KrónikaBudai Horváth József2008. 03. 17. hétfő2008. 03. 17.
Vásárlás Húsvétra

Bevásárlás előtt írja össze, mire van szüksége, és gondolja át, hol kívánja azt beszerezni.

Készüljön elegendő bevásárló szatyorral, zacskóval, mélyhűtött termék vásárlásánál hűtőtáskával is, hogy a különböző élelmiszereket elkülönítve tudja majd elhelyezni.

Az alapanyagokat, élelmiszereket mindig megbízható helyről, üzletben, piacon szerezze be. Soha ne vásároljon ellenőrizetlen helyen, alkalmi árustól.

Vásárláskor mindig nézze meg a termék jelölését. Ha szükséges, vigyen szemüveget, akár nagyítót is.

A szabályos csomagoláson magyar nyelvű címke található, és fel van tüntetve a termék neve, gyártója vagy forgalmazója, a minőség-megőrzési vagy fogyaszthatósági ideje, összetétele (az összetevők csökkenő mennyisége szerint), valamint a tároláshoz javasolt körülmények.

Lejárt élelmiszert, sérült vagy szennyezett csomagolású terméket ne vásároljon meg. Figyeljen arra is, hogy nincsenek-e a címke adatai átjavítva, letakarva.

Zúzmarás vagy tömbbé fagyott mélyhűtött terméket ne vásároljon, mert valószínűleg felengedett és visszafagyasztott termékről van szó.

Ne vegyen olyan terméket, amelyet gyaníthatóan eredeti csomagolásából bontottak ki, vagy csomagolása hiányos, nem fedi be az egész terméket.

Ne vásároljon olyan húst, amelynek állaga nem friss, szaga, színe eltér a szokásostól. Ellenőrizze az eladó által becsomagolva átnyújtott terméket is még a vásárlás helyszínén. Darált húst csak megbízható helyről vásároljon, de legjobb, ha a húst otthon darálja le.

Zöldség-gyümölcs vásárlásakor a frissességet szemrevételezéssel lehet megállapítani. Aszalt gyümölcsök esetén molyosodás, penészedés előfordulhat, ennek szemmel látható jeleire legyen figyelemmel.

Mindig ellenőrizze a termék jelölését és a minőségmegőrzési/fogyaszthatósági idő feltüntetését.

Nézze meg, miből készült a csoki-nyúl! A tej-, illetve étbevonó-masszából készült termék és a valódi csokoládé minősége, valamint ára között is jelentős különbség van.

Őrizze meg a termékek számláját (vásárlási blokkját, nyugtáját) mert csak így van lehetőség bármilyen későbbi reklamációra.

Ha olyan jellegű hiányosságot észlel, amely hatósági intézkedést igényel, jelezze az illetékes helyi élelmiszer-ellenőrző hatóságnak.

Ezek is érdekelhetnek