Ötvenhat röplaphumora

„Hívás nélkül házhoz lövünk!” – olvasható egy röplapon, melyet az 1956-os forradalom ihletett. További csemegék találhatók a Megy a rendszer, jön a rendszer, majd megbolondul az ember című kötetben, mely 1956 röplaphumorát mutatja be.

KrónikaCsontos Tibor2008. 10. 22. szerda2008. 10. 22.
Ötvenhat röplaphumora

„Figyelem! Elveszett a nép bizalma. Aki megtalálja, kérjük, adja le Kádár Jánosnak Budapesten az Ezer orosz tan k utcában!” „Jön! Jön! A világvárosi Nagycirkusz. Fellépnek: a Szovjetunió gyáva sakáljaival, Kádár János bohócaival és az „ensz” a hülye vicceivel. Utána három napig tartó utcabál a Nagykörúton, a Kilián laktanyánál, kísér a Hruscsov-féle páncélos zenekar” – többek között ezek a szövegek is olvashatók a Megy a rendszer, jön a rendszer, majd megbolondul az ember – ’56 röplaphumora című különös kötetben, amely az ötvenhatos forradalom idején keletkezett röplapok szövegeit adja közre és melynek anyagát a Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár 1956-os röpiratgyűjteményéből válogatták.
A kötetet összeállító Horváth Julianna szerint a forradalmi napok eufóriájáról és a november negyedikei katonai intervenciót követő csalódottságról is mertek merészen beszólni az emberek. Úgy véli, a sokszor maró kritikát, az ellenfél kigúnyolását, olykor alpári módon tartalmazó röpiratok egyszerre szolgáltak az ellenállás eszközeként és önvigasztaló terápiaként. A röplapokat otthonokban, iskolákban, munkahelyeken sokszorosították, kézírással, gépírással, s elsősorban házfalakat tapétázták ki velük. Mindez cseppet sem volt veszélytelen, hiszen bírósági ítélet járt értük, még akkor is, ha valaki hazavitt belőlük egy-egy példányt. Sőt kiderült, hogy többen gyűjtötték és csereberélték is a röplapokat. Írógéppel sokszorosították például ezt a röplapot: „Gyűjtsd a vasat és a fémet/ A csillagokat add a MÉH-nek/ Minden ruszki menjen haza/ Kádár Jancsit vigye haza!” Ekkor született a magyarok új imája is „Mi atyánk, Hruscsov, ki vagy a Kremlben, átkoztassék meg a te neved, miképpen Moszkvában, azonképpen Budapesten is. Ne vedd el a mi kenyerünket és engedd haza foglyainkat. Miképpen mi is elbocsátjuk megszálló csapataidat. De ne vigyél minket Szibériába, és szabadíts meg a ruszkiktól, mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség, de nem mindörökké.”
A korszak röplaphumorának érdekessége, hogy a falakon a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány megbízásából november negyedike után megjelentek a kormánypárti humort képviselő röpiratok, karikatúrák is, az itt következő jellemző szöveggel: „Hiába vársz! Szabad Európa kacsáiból nem lesznek sült galambok!” S néhány példa az ötvenhatos fekete röplaphumorra: „Budapest vérfürdőváros nagy idegenforgalommal”, „Hívás nélkül házhoz lövünk!”

Ezek is érdekelhetnek