Csendet kérünk!

Nemrégiben hírt adott a média arról, hogy a Ferihegyi repülőtér körül lakók tüntetést szerveztek, mert a zaj miatt elviselhetetlen az életük, és nem mellesleg értékét veszti valamennyi ingatlan. Nem akarok triumfálni, de ezúton közlöm, hogy én Zuglóban egy légi folyosó alatt lakom.

KrónikaSpánn Gábor2009. 07. 03. péntek2009. 07. 03.
Csendet kérünk!

Egyetlen súrlódási felület feleségemmel évek óta csupán az, hogy éjszakánként felriadva vitába bonyolódunk: ez vajon az éjfélkor esedékes zürichi járat vagy a kis késéssel érkező athéni? A kerületi lapban sorstársaim sokat perlekednek a felettünk nagy zajjal fel- és leszálló repülőgépek miatt. Lássanak csodát: az önkormányzat méréseket végeztetett, és kiderült, hogy a zajszint sohasem magasabb a megengedettnél. Maradna megoldás, hogy valamelyik gépre fölszállunk és eltérítjük Zugló fölül.

Orvosoktól tudom, hogy a zajoktól keletkező betegségek nem csak halláskárosodásban jelentkeznek. Veszélyesebbek az úgynevezett vegetatív károsodások, amikor valaki bealtatózva sem tud aludni, mert a hirtelen zajártalomtól stresszhatás éri. Jön a másnapi kialvatlanság, ingerültség, csökkenő munkateljesítmény. Nálunk például azt nyilatkozta illetékes elvtárs: este 10 és reggel 6 óra között Zuglóban tilos zajjal járó építkezést folytatni, és a tilalmat megszegőkkel szemben a jegyző akár 100 000 forintos büntetést is kiszabhat. De indokolt esetben a tilalom alól az önkormányzat felmentést is adhat. A repülőre persze ez nem vonatkozik, hiszen mindnyájan tudjuk, hogy amire egy tisztviselő felmentést adhat, arra előbb-utóbb ad is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek