Roncsderbi

Olvasom az újságban, hogy a német kormány több mint 2000 euróval támogatja azt, aki sokéves régi autóját újra cseréli. Teszi ezt két okból. Egyrészt azért, hogy ne szennyezzék a környezetet a korszerűtlen, régi járgányok, másrészt azért, hogy egy kis életet leheljenek a halódó autókereskedelembe. Hát ez sikerült – nálunk.

KrónikaSpánn Gábor2009. 08. 19. szerda2009. 08. 19.
Roncsderbi

Tudniillik kiderült, hogy az élelmes német autókereskedők a bontásra ítélt matuzsálemeket roncstelep helyett Kelet-Európába hozzák, ahol jó pénzért értékesítik. Egyszóval, most már nemcsak szemétlerakó vagyunk, de sok autóroncs megvásárlásával segítünk bebizonyítani, hogy van élet a halál után is. Egy barátom így vett jutányosan egy hatéves Volvo kombit. Az illető óvatos volt, ezért a túl előnyösnek látszó árajánlatot követően az autót bevizsgáltatta a szakszervizzel. Ahol azt a választ kapta, hogy a kocsi teljesen megfelel életkorának és a futott kilométernek, megéri az árát.

Nemrégiben egy banális hiba miatt szerelőhöz vitte a kocsit, aki nemcsak a hibát javította ki, de próbaútra is ment. Ekkor érezte, hogy az autó dudája „túlzottan puha”, és gyanút fogva lebontotta a kormányt. Kiderült, hogy a kocsiból hiányzik mind a hat légzsák. Az élelmes teuton külön adta el az autót, és külön a légzsákokat, de még arra is gondolt, hogy a műszerfal visszajelző műszere ne jelezze a hiányt. Barátom most szörfözik a neten és hirdet a lapokban, légzsákokat keresve. Nem lesz könnyű ehhez a típushoz kapnia, de ha igen, akkor a várható kiadás meghaladja az egymillió forintot. Mikor elkeseredve mesélte nekem átverése történetét, én éltem a szatócsbölcsességgel. Vele például nem történhet meg, ami egy ismerősömmel: egynapos jogosítvánnyal rendelkező fiának odaadta kocsiját, hadd villogjon a haveroknak. A fiú este megjött, és azt mondta: két hírem van, egy jó meg egy rossz. Mondom előbb a jót: Papa, a légzsákok kiválóan működnek…