Elfelejtett Bessenyei

Az örökké ezer fokon égő, nyughatatlan színész Bessenyei Ferenc kétszeres Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész az idén februárban ünnepelte 85. születésnapját.

KultúraBorzák Tibor2004. 08. 27. péntek2004. 08. 27.
Elfelejtett Bessenyei


Ez bizony szép életkor! Gondolta is az ember, talán eszébe jut valakinek egy magas kitüntetéssel köszönteni a Nemzet Színészét.
De nem kapott semmit. Csupán üdvözlő sorokra futotta az állami vezetőktől, amelyeket a februári gálaműsorban olvastak fel. Nem tudni, hogyan fordulhatott elő ez a kínos figyelmetlenség, amikor tőlünk nyugatra egy éltes korú művészt a tenyerén hordoz az országa, s minimum lovaggá ütik.
Nos, ha már Bessenyei "plecsni" nélkül maradt születésnapján, még mindig lehetett abban bízni, hogy majd a márciusi nemzeti ünnepen kitüntetik. De nem. Akkor talán augusztus 20-án rendezik a feledékeny díjosztók az adósságukat. Megint semmi, egy aprócska lovagkereszt sem. Talán a 90. születésnapjára tartogatják...
Azért a végeken jutott figyelem Bessenyei Ferencre. Szülővárosa, Hódmezővásárhely a tavasszal díszpolgárrá avatta, a napokban pedig lakóhelyén, Lajosmizsén kapta meg ugyanezt az elismerést.

Ezek is érdekelhetnek