Bánjunk csínján a vitaminpirulákkal!

A rossz időjárás beköszöntével gyakrabban felütik fejüket a megfázásos betegségek. Ilyenkor ugrásszerűen megnő a mesterséges vitaminkészítmények iránti kereslet.

KultúraCsőri Krisztina2004. 10. 22. péntek2004. 10. 22.
Bánjunk csínján a vitaminpirulákkal!


Történik mindez pedig a gyártók nem kis örömére - ám a fogyasztók szempontjából ez kevésbé örvendetes: nemcsak pénztárcájuk, hanem a vitaminkészítmények kedvezőtlen hatása miatt is.
Ma már természetesen folyamodunk a mesterséges vitaminokhoz, ha úgy érezzük, egészségünk megrendülése vagy feszített élettempónk megköveteli e nélkülözhetetlen elemek pótlását. Mi sem egyszerűbb, mint bekapni egy bogyót, amelyben mindazon vitaminokat megtalálhatjuk, melyekhez máskülönben csak friss zöldségek és gyümölcsök elfogyasztása árán jutnánk hozzá. S itt kezdődik a baj!
Szervezetünk a különböző élelmiszerfélékből a legmegfelelőbb "kémiai konyhaművészettel" vonja ki mindazt, amire szüksége van belőlük. Egy-egy alkalommal rengeteg olyan elem, vegyület is a szervezetbe kerül a táplálékkal, amelyeket a mesterséges vitaminkészítmények nem tartalmaznak, holott nagy szükség lenne rájuk a megfelelő reakciók lebonyolításában, például a káros szabad gyökök semlegesítésében. Szerb kutatók évtizedes kísérleteinek eredménye bizonyítja, hogy a mesterségesen előállított, úgymond "vegytiszta" vitaminok rendszeres fogyasztása huzamos időn át az említett kísérő anyagok hiányában akár húsz-harminc százalékkal is megnövelheti a daganatos megbetegedések kockázatát, elsősorban az emésztőszervi rendszerben. Nagy mennyiségben vesekőképződést is okozhatnak, amit jórészt a vitaminokat kísérő stabilizáló, konzerváló ballasztanyagok idéznek elő.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindig káros és szükségtelen a mesterséges vitaminok fogyasztása. A betegségek alkalmával a szervezet oly gyorsan felemészti az energia- és vitamintartalékait, hogy gyakorlatilag csak gyógyszeres formában pótolható a hiányzó mennyiség, amiért nagyon hálás az immunrendszerünk. Itt is, mint az ókori bölcselők iránymutatása óta mindig, a középút választása a legjobb. Télen természetszerűleg vitaminhiányban szenvedünk, így ezeket pótolni szükséges. Ma már olyan választék található az élelmiszerpiacon a természetes vitaminforrásul szolgáló zöldségekből és gyümölcsökből, ami szükségtelenné teszi a mesterséges vitaminpótlást, mivel az év bármely szakában hozzájuthatunk. (Kutatások mellesleg még azt is kiderítették, hogy olykor elég csak szagolgatnunk az illatos gyümölcsöket, máris jobb lesz a közérzetünk.)
Nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy genetikailag "jobban bánunk" azon élelmiszerekkel (vagyis szervezetünk jobban emészti és hasznosítja őket), amelyek élőhelyünk, tehát a kontinentális éghajlat termékei, testünk ugyanis ezek feldolgozásához szokott jobban hozzá. Emellett tarthatunk otthon vitaminokat, amelyekkel kiegészíthetjük étrendünket akkor, ha valamilyen betegség fenyeget bennünket vagy ha ennek következtében legyengült a szervezetünk, de ügyeljünk rá, hogy reggeli vagy ebéd után fogyasszuk őket. Azért fontos ez, mert a táplálékunk segíti a mesterséges vitaminok könnyebb beépülését szervezetünkbe, hogy azok kifejthessék jótékony hatásukat.
Ma már jóformán követhetetlen a kereskedelmi forgalomban kapható különféle mesterséges készítmények száma. Ne feledjük azonban, hogy a bennük található hatóanyagok természetes formában is rendelkezésre állnak mindennapi táplálékainkban.