Óceánok titokzatos világa

Habár Földünk kétharmadát óceánok borítják, nagy részük máig ember nem látta terület. A világ óceánjairól szól az A kék bolygó című természetfilm-sorozat. A zsúfolt tengerpartoktól a korallzátonyokon és a fagy birodalmán át a tengerfenék titokzatos mélységéig a vízi világ minden zegét-zugát bejárják alkotói.

Kultúra2004. 10. 01. péntek2004. 10. 01.
Óceánok titokzatos világa


A nyolcrészes sorozat, amelynek narrátora David Attenborough, több mint öt év alatt készült el, több mint kétszáz helyen forgatták és körülbelül hétmillió fontba került. A BBC új technikai és filmes eszközöket fejlesztett ki azért, hogy a szélsőséges hőmérsékleti és nyomási viszonyok között is kiváló minőségű film készülhessen. Ennek és a stáb körültekintő munkájának köszönhetően ismeretlen víz alatti fajokat is felfedeztek az alkotók.
A sorozat producere, Alistair Fothergill a következőket mondta: "Jobban ismerjük a Hold felszínét, mint az óceánok mélyét. Sorozatunk próbálkozik először átfogó kép megalkotásával a víz alatti élővilágról." 
Az A kék bolygó megalkotója, Hugh Pearson hozzátette: "A tengerbiológia annyira új tudomány, hogy a kutatók még csak az élőlények rendszerezéséig jutottak el, megfigyelésükig nem. Mérföldkő ezeknek az állatoknak a lefilmezése és vizsgálata. Nem véletlen, hogy a tudósok felettébb kíváncsiak munkánkra."
A filmből megtudhatjuk például, hogy a legnagyobb bálna nyelve annyit nyom, mint egy egész elefánt, a fitoplanktonok termelik a világ oxigénkészletének felét, vagy hogy a tengerek legmélyebb részein olyan hatalmas a nyomás, mintha ötven sugárhajtású utasszállító súlya nehezedne az emberre...