Fővárost a kultúrának

Melyik település lesz Európa kulturális fővárosa? Budapest, Debrecen, Eger, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Pécs, Veszprém, Székesfehérvár vagy Sopron? Az államigazgatási és más szakemberekből álló zsűri hamarosan hozzálát a beérkezett pályázatok elbírálásához.

KultúraTörök Monika2005. 02. 04. péntek2005. 02. 04.
Fővárost a kultúrának

Az Európai Unió kulturális miniszterei tavaly májusban határoztak arról, hogy 2009-től évente két település, egy régi és egy új tagállam városa együtt legyen Európa kulturális fővárosa. 2010-ben egy magyar és egy német település tölti be ezt a szerepet. A kulturális tárca október elején írta ki a pályázatot a cím elnyerésére. Azt, hogy hazánk melyik várost jelöli, a kormány két szakaszból álló pályázat során, a részletes szakmai tervek ismeretében dönti el. Eredményt várhatóan 2005 őszén hirdetnek, és Magyarország 2006 elején juttatja el a győztes pályázatot Brüsszelbe.
Részvételi szándékát a versengésben az említett tizenegy városunk jelezte. A borsodiak például Miért Miskolc? jelmondattal nyújtották be pályázatukat, amelyen több mint kétszáz szakember dolgozott, és amely két részben mutatja be a város és a régió értékeit, a megyeszékhely mintegy hetvenezer éves történelmét.  A győriek a technika, a kultúra és a környezet harmóniáját állították középpontba. Elsősorban nem a történelmi múlt, hanem a jövő üzenetét fogalmazták meg. A soproni pályázat Liszt Ferenc kultuszára építette programjait, kulturális fejlesztéseit. A város emellett meg szeretné mutatni a Fertő és tájéka világörökségi értékeit. A veszprémi önkormányzat elgondolásait a város történelmi tradícióira építette, különös tekintettel a "királynék városa" rangra; megrendeznék egyebek között az európai királynék találkozóját.
Pécsnek is jó esélye van a kitüntető cím elnyerésére. A pályázat azokat a kulturális, továbbá a történelmi múlttal, a helyi infrastruktúrával kapcsolatos információkat foglalja magába, amelyekkel bizonyítható: a város megfelelő adottságokkal rendelkezik a rendezvénysorozat lebonyolításához. Kaposvár pályázatának Szabadság - Európa - Kaposvár a címe. Ehhez kapcsolódóan létesítenének egy szabadságmúzeumot, ahol az európai népek és a magyar szabadságharcok történetét mutatnák be.

Ezek is érdekelhetnek