Díjeső a kupola alatt

Nemzeti ünnepünkön ötvenhetedszer tüntették ki Kossuth-díjjal a magyar kultúra és közélet jeles képviselőit. A Parlament kupolatermében kiosztották a Széchenyi-díjakat és a Magyar Köztársasági Érdemrend különböző fokozatait is.

KultúraKálmán Zsuzsa2005. 03. 18. péntek2005. 03. 18.
Díjeső a kupola alatt

Délután két órára hívták az átadási ceremónia ünnepeltjeit és vendégeit, de legalább egy órával korábban már kinyitották a Parlament főbejáratát. Gyakorlatlan látogatók könnyen azt hihették, hogy Bodrogi Gyula és Gálvölgyi János a két házigazda, gratulálók tucatjai tartóztatták fel őket ugyanis a bejáratnál a Kossuth-díj átvétele előtt ("Csak még egyszer hadd kívánjunk minden jót, csak még egy fotót, művész úr..."), így nem maradt más hátra, az ajtóban rekedve ők fogadták az utánuk érkezőket is.

Hárman a Kossuth-díjasok közül: Kocsis Zoltán, Kemény Henrik és Gálvölgyi János

"Nem számítottam rá, mert az elmúlt években néhányszor már szóba kerültem, egyszer szóltak is, aztán mégsem lett belőle semmi. Idén három színház terjesztett fel Kossuth-díjra, most megkaptam" - mondta Gálvölgyi János, akinek humanista művészetét, sokoldalú alakításait értékelték. A Gálvölgyi-show-tól Csehovig nagyon széles a skála. "Nehéz elkerülni a beskatulyázást. Pedig attól, hogy az embernek humora van, még tud drámát is játszani. Ezután is szeretnék az összes műfajban fellépni, amiben eddig. A szerepeimet eddig sem én osztottam magamra, ez a jövőben is a rendezők felelőssége."
{p}
Ezt megerősítette Valló Péter rendező, ugyancsak friss Kossuth-díjas, aki 25 évvel ezelőtt nem gondolta volna, hogy ezt a kitüntetést valaha is átveheti. "Az volt a pályám eleje, ez pedig talán még nem a vége, de mindenesetre egy magaslat." Negyed százada fulladt ugyanis katasztrofális botrányba a Stúdió című televíziós kulturális magazin legelső műsora, melyet ő rendezett. "A cirkuszt nem mi csináltuk, mi csak megmutattuk, mi vesz körül bennünket, s azt akkoriban a hatalom nem viselte valami türelmesen - mesélte Valló. - Megváltozott az egész rendszer körülöttünk, s vele megváltoztam én is. Azóta is megpróbálok reagálni a valóságra, és szerencsére ebből ma már nem lesz botrány." Kossuth-díj lett belőle.
A fotósok között egy ismerős arc bukkant fel, finom könyökmozdulatokkal helyet szorítva magának az első sorban, le ne maradjon hozzátartozója díjátvételéről. Az alkalmi fotós Sas József volt, aki a Mikroszkóp Színpad kis csapatával kísérte el barátjukat, Körmendi Jánost Kossuth-díja átvételére. Az idős színművész már nem dolgozik, és mint elárulta, ez sajnos már így is marad. Veseelégtelensége miatt folyamatos kezelés alatt áll. "Köszönöm kérdésüket, a közepesnél kicsit rosszabbul vagyok, de erre az ünnepségre azért csak összeszedtem magam. Sok szépet elmondtak rólam, miért kaptam a díjat, én azonban a legfontosabbnak a nevettetést tartom. Ha ezt sikerült, tényleg megérdemlem" - szerénykedett Körmendi János.
Vitray Tamást műfajteremtő televíziós tevékenységéért jutalmazták Kossuth-díjjal. "Tényleg én próbáltam először néhány műfajt a hazai televíziózásban, de ez, higgyék el, életkori sajátosság. Akiknek ezt a díjat köszönhetem, azok a kollégáim mellett a nézők. Azzal segítettek és ösztönöztek, hogy elfogadták azt, amit csináltam" - vélekedett Vitray Tamás.
Kocsis Zoltán zongoraművész immár másodszor lett Kossuth-díjas. "Most még többet jelent nekem ez a díj, mint akkoriban - így a muzsikus. - Fontos, hogy ismerik és elismerik, amit teszek. Ha belegondolnak, hogy az előző Kossuth-díjamat mindössze hétéves működés után kaptam, ma pedig több mint harminc éve vagyok a pályán, akkor azt kell mondanom, lehet, hogy az előzőt talán még nem érdemeltem meg."
Köztársasági Érdemrendet kapott többek között Szepesi György. "Csodálkoztam, mert az utóbbi időben több kitüntetést is adtak. Dolgozom most is, bejárok a Rádióba, műsorom van a Sport Televízióban. Mit akarhatnék még?" - tette fel a költői kérdést Szepesi. Zwack Péter ezzel szemben az utóbbi időben eltűnt a közéletből: "Hiányzik is nagyon, de erősen lefoglalnak a cég ügyei. Ezzel együtt nem zárom ki, hogy egyszer még visszatérek, s újra többet hallanak rólam!"
Balázs Klári, Korda György felesége a hozzátartozók között fotózta végig férje kitüntetés-átvételét. "Meglepetés volt, egyáltalán nem számítottunk rá. Nem bánom, hogy nekem nem adtak, az én elmúlt 25 évem úgyis benne van ebben a díjban. Gyuri örül, s már ettől boldog vagyok. A kitüntetés a férfiaknak fontosabb. Mi meg tudjuk, hogy mi is kellünk hozzá..."
{p}
A kitüntettek névsora
A Magyar Köztársaság elnöke - a miniszterelnök előterjesztésére - nemzeti ünnepünk március 15-e alkalmából

a KOSSUTH-DÍJAT
adományozza
Dr. BACHMAN ZOLTÁN Ybl Miklós-díjas építésznek, műemlékvédelmi szakmérnöknek, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar Építész Intézet igazgatójának, egyetemi tanárnak.
BODROGI GYULÁNAK, a Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas színművészének, Kiváló Művésznek.
BUDA FERENC József Attila-díjas költőnek, műfordítónak, szerkesztőnek, a kecskeméti Forrás Szerkesztőség főmunkatársának.
DÉRY GABRIELLA, Liszt Ferenc-díjas operaénekesnek, Kiváló Művésznek, az Operaház Örökös tagjának.
EÖRSI ISTVÁN József Attila-díjas költőnek, drámaírónak, publicistának.
GÁLVÖLGYI JÁNOSNAK, a Madách Színház Jászai Mari-díjas színművészének, Érdemes Művésznek.
KEMÉNY HENRIK bábművésznek, Kiváló Művésznek.
KOCSIS ZOLTÁN Kossuth-díjas zongoraművésznek, Kiváló Művésznek, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi docensének, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar zeneigazgatójának.
KÖRMENDI JÁNOS Jászai Mari-díjas színművésznek, Kiváló Művésznek.
LÁZÁR ANTAL Ybl Miklós-díjas építésznek, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar dékánjának, tanszékvezető egyetemi tanárnak.
MOLNÁR SÁNDOR Munkácsy Mihály-díjas festőművésznek, a Magyar Képzőművészeti Egyetem egyetemi tanárának.
PAUER GYULA Munkácsy Mihály-díjas szobrászművésznek, díszlet- és jelmeztervezőnek, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Színház- és Filmművészeti Egyetem egyetemi tanárának.
SÁNDOR IVÁN József Attila-díjas írónak
SZAKCSI LAKATOS BÉLA Liszt Ferenc-díjas zeneszerzőnek, dzsessz-zongoraművésznek, Érdemes Művésznek.
SZÉKELY MAGDA József Attila-díjas költőnek, műfordítónak, a Belvárosi Könyvkiadó munkatársának.
SZOMJAS GYÖRGY Balázs Béla-díjas filmrendezőnek, Kiváló Művésznek.
VALLÓ PÉTERNEK, a Radnóti Miklós Színház Jászai Mari-díjas rendezőjének, Érdemes Művésznek.
VITRAY TAMÁS újságírónak, a Magyar Televízió Örökös tagjának, Kiváló Művésznek.
ZÁVADA PÁL József Attila-díjas írónak, szociológusnak.
{p}
A SZÉCHENYI-DÍJAT
adományozza
DR. BACH IVÁNNAK, a műszaki tudomány kandidátusának, nyugalmazott egyetemi docensének.
BARTÓK MIHÁLY kémikusnak, az MTA rendes tagjának, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanárának, az MTA-SZTE Organikus Katalízis Kutatócsoport vezetőjének, professor emeritusnak.
DR. FEHÉR MÁRTA filozófusnak, a filozófiai tudomány doktorának, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar egyetemi tanárának.
DR. FÉSÜS LÁSZLÓ biokémikusnak, orvosnak, sejtbiológusnak, az MTA rendes tagjának, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézete igazgatójának.
DR. FREUND TAMÁS neurobiológusnak, az MTA levelező tagját, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatójának, kutatóprofesszornak.
DR. GÖTZ GUSZTÁVNAK, a földrajztudomány doktorának, meteorológusnak, az Országos Meteorológiai Szolgálat nyugalmazott elnökhelyettesének.
DR. HERMECZ ISTVÁNNAK, a kémiai tudomány doktorának, a CHINOIN Gyógyszergyár Rt. Preklinikai fejlesztésvezetőjének.
DR. HORVÁTH GYULÁNAK, a közgazdaságtudomány doktorának, az MTA Regionális Kutatások Központja főigazgatójának.
DR. KÁRPÁTI JÁNOSNAK, a zenetudomány doktorának, Erkel Ferenc-díjas zenetörténésznek, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem címzetes egyetemi tanárának, könyvtárigazgatónak.
NAGY ISTVÁNNAK, az MTA rendes tagjának, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tudományos tanácsadójának, professor emeritusnak.
NÉRAY KATALIN Munkácsy Mihály-díjas művészettörténésznek, a Kortárs Művészeti Múzeum igazgatójának.
Dr. RADNÓTI SÁNDORNAK, a filozófiai tudomány doktorának, József Attila-díjas esztétának, kritikusnak, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Esztétikai Tanszék egyetemi tanárának.
Dr. ROMICS LÁSZLÓ belgyógyász szakorvosnak, az MTA rendes tagjának, a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb főigazgatójának, egyetemi tanárnak.
ROMSICS IGNÁC történésznek, az MTA levelező tagjának, az ELTE Bölcsészettudományi Kar Új és Legújabb-kori Magyar Történeti Tanszék egyetemi tanárának.
Dr. SÁROSI BÁLINTNAK, a zenetudomány doktorának, Erkel Ferenc-díjas népzenekutatónak, címzetes egyetemi tanárnak, az MTA Zenetudományi Intézete nyugalmazott osztályvezetőjének.
SZAXON JÓZSEF ATTILÁNAK, mezőgazdasági gépészmérnöknek, a bábolnai IKR Termelésfejlesztési és Kereskedelmi Rt. elnök-vezérigazgatójának.
SZÁSZ DOMOKOS matematikusnak, az MTA rendes tagjának, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Kar egyetemi tanárának, a Matematikai Intézet igazgatójának.
VARGA JÁNOS levéltárosnak, az MTA rendes tagjának, a Magyar Országos Levéltár nyugalmazott főigazgatójának, címzetes egyetemi tanárnak.
VÍZKELETY ANDRÁSNAK, az MTA levelező tagjának, irodalomtörténésznek, filológusnak, címzetes egyetemi tanárnak.
{p}
A SZÉCHENYI-DÍJAT
megosztva
adományozza
DR. DEMETROVICS JÁNOS matematikusnak, az MTA rendes tagjának, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet Informatikai Főosztálya vezetőjének,
DR. KATONA GYULÁNAK matematikusnak, az MTA rendes tagjának, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet igazgatójának

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ÉRDEMREND NAGYKERESZTJE
(polgári tagozata)
kitüntetést adományozza
SÜTŐ ANDRÁS Kossuth-díjas írónak, drámaírónak

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ÉRDEMREND KÖZÉPKERESZTJE A CSILLAGGAL
(polgári tagozata)
kitüntetést adományozza
NOVÁK FERENC Kossuth-díjas koreográfusnak, rendezőnek, Érdemes Művésznek, a Honvéd Együttes művészeti vezetőjének, igazgatóhelyettesének.
PETROVICS EMIL Kossuth-díjas zeneszerzőnek, Kiváló Művésznek, a Magyar Állami Operaház művészeti vezetőjének.
Dr. STRAUSZ JÁNOSNAK, az Alkotmánybíróság volt tagjának.
{p}
A MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ÉRDEMREND KÖZÉPKERESZTJE
(polgári tagozata)
kitüntetést adományozza
Dr. BOKROS LAJOS közgazdásznak, egyetemi docensnek, a közgazdaságtudomány kandidátusának.
Dr. DEÁK PÉTERNEK, a hadtudomány doktorának, címzetes egyetemi tanárnak, az MTA  Hadtudományi Bizottsága tagjának.
Dr. FEHÉR JÓZSEFNEK, a Honvédelmi Minisztérium volt közigazgatási államtitkárának.
GÖMÖRI ENDRE újságírónak, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége tiszteletbeli elnökének.
Dr. GULYÁS KÁLMÁNNAK, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma címzetes államtitkárának.
HARASZTI MIKLÓS írónak.
HAZAI GYÖRGYNEK, az MTA rendes tagjának, a nyelvtudomány doktorának, a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete kutató professzorának.
Dr. HÉTHY LAJOSNAK, a közgazdaságtudomány és a szociológiai tudomány doktorának, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkárának.
KOVÁCS LÁSZLÓNAK, az MTA rendes tagjának, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézete igazgatójának, egyetemi tanárnak.
Dr. MIKOLÁS TIBOR Széchenyi-díjas építésznek.
MOJZER MIKLÓS művészettörténésznek, a Szépművészeti Múzeum nyugalmazott főigazgatójának.
Dr. MOLNÁR JÓZSEFNEK, a mezőgazdasági tudomány doktorának, a Szent István Egyetem rektorának, a Társadalomtudományi Kar Közgazdaságtani Intézet igazgatójának, egyetemi tanárnak.
Dr. MOLNÁR KÁROLYNAK, a műszaki tudomány doktorának, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektorának, tanszékvezető egyetemi tanárnak.
Dr. SZEPESI GYÖRGYNEK, a Magyar Rádió nyugalmazott főosztályvezetőjének.
SZTEVANOVITY ZORÁN Liszt Ferenc-díjas előadóművésznek, zeneszerzőnek.
Dr. TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS filozófusnak, a filozófiai tudomány doktorának, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar egyetemi docensének.
TÉTÉNYI PÁL Állami díjas kémikusnak, az MTA rendes tagjának, az MTA Kémiai Kutatóközpont Izotóp- és Felületkémiai Intézet kutatóprofesszorának, címzetes egyetemi tanárnak.
Dr. UDVARI LÁSZLÓNAK, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium volt miniszteri biztosának.
ZWACK PÉTER üzletembernek, a Zwack Unicum Rt. Igazgatósága elnökének.

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ÉRDEMREND KÖZÉPKERESZTJE
(katonai tagozata)
kitüntetést adományozza
Dr. TATÁR ATTILA tűzoltó vezérőrnagynak, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójának.
{p}
A MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ÉRDEMREND TISZTIKERESZTJE
(polgári tagozata)
kitüntetést adományozza
Dr. ALMÁSY MÁRIÁNAK, a Fővárosi Bíróság tanácselnökének.
Dr. BARÁT GÁBORNAK, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatójának.
Dr. BÁLINT GYÖRGYNEK, a mezőgazdasági tudomány kandidátusának, kertészmérnöknek, újságírónak.
Dr. BÁN TAMÁSNAK, az Emberi Jogok Magyar Központja Közalapítvány Kuratóriuma elnökének, az ENSZ Fogvatartottak Ügyeit Vizsgáló Munkacsoport elnökének.
PETER BAUM művészettörténésznek, egyetemi professzornak.
BOZSIK YVETTE táncművésznek, koreográfusnak, Érdemes Művésznek.
ALEXANDER BRODY reklámszakembernek.
CZIRJÁK SÁNDORNAK, a Magyar Fejlesztési Bank Rt. vezérigazgatójának.
DEVICH SÁNDOR Kossuth-díjas hegedűművésznek, Kiváló Művésznek, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi tanárának.
HAVASS MIKLÓS informatikusnak, a SZÁMALK Holding Vagyonkezelő Rt. egyik tulajdonosának.
KATHY-HORVÁTH LAJOS hegedűművésznek, zeneszerzőnek, a Fővárosi Önkormányzat Napház "Khamorro" Kisebbségi Klubmozi és Kulturális Intézmény igazgatójának.
KEREKES GÁBORNAK, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség ügyvezető elnöksége alelnökének.
KORDA GYÖRGY előadóművésznek.
Dr. KRAUSZ TAMÁSNAK, a történelemtudomány doktorának, az ELTE Bölcsészettudományi Kar egyetemi tanárának.
LAJKÓ FÉLIX zeneszerzőnek, zenésznek.
LENGYEL LÁSZLÓ közgazdásznak, politológusnak.
Dr. LENGYEL MÁRTONNAK, a közgazdaságtudomány kandidátusának, a Heller Farkas Gazdasági és Turisztikai Szolgáltatások Főiskolája főigazgatójának, tanárának, a Turizmus Intézet vezetőjének.
LUKÁCS SÁNDORNAK, a Vígszínház Jászai Mari-díjas színművészének, költőnek, Érdemes Művésznek.
MORCSÁNYI GÉZA Jászai Mari-díjas dramaturgnak, műfordítónak, a Magvető Könyvkiadó igazgatójának.
Dr. NÓGRÁDI GYÖRGY biztonságpolitikai szakértőnek, a Budapesti Corvinus Egyetem Védelemgazdasági Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárának.
NYÍRI JÁNOS KRISTÓFNAK, az MTA rendes tagjának, az MTA Filozófiai Intézet igazgatójának.
PAPP SÁNDORNAK, a Külügyminisztérium Protokoll Főosztálya főosztályvezetőjének.
Dr. PAPP ZOLTÁNNAK, az orvostudomány doktorának, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar I. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatójának, egyetemi tanárnak.
PARTI NAGY LAJOS József Attila-díjas és Babérkoszorú-díjas írónak.
Dr. PASSUTH KRISZTINA művészettörténésznek, a művészettörténeti tudomány doktorának, az ELTE Művészettörténész Doktori Iskola vezetőjének.
PÁPAY JÓZSEFNEK, az MTA rendes tagjának, a MOL Rt. tanácsadójának, a Miskolci Egyetem egyetemi tanárának.
PÁSZTOR ISTVÁNNAK, a Vajdasági Tartományi Kormány privatizációs miniszterének. Dr. RANSCHBURG JENŐ pszichológusnak, a pszichológiai tudomány kandidátusának.
RICO ROBERT SACCANI-NAK, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara vezető karmesterének, művészeti tanácsadónak.
SIMONFFY GÉZÁNAK, a Magyar Rádió nyugalmazott újságírójának, a Tudományos Újságírók Klubja örökös tiszteletbeli elnökének.
Dr. SPIRÓ GYÖRGY József Attila-díjas és Babérkoszorú-díjas írónak, költőnek, irodalomtörténésznek, műfordítónak, az irodalomtudomány kandidátusának.
Dr. UDOVECZ GÁBORNAK, az Agrárgazdasági Kutató és Informatikai Intézet főigazgatójának.
VICTOR MÁTÉ Erkel Ferenc-díjas zeneszerzőnek.
{p}
A MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ÉRDEMREND TISZTIKERESZTJE
(katonai tagozata)
kitüntetést adományozza
Dr. GÁSPÁR TIBOR mérnök vezérőrnagynak, az MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság parancsnokának,
Dr. ISASZEGI JÁNOS mérnök dandártábornoknak, az MH Összhaderőnemi Hadműveleti Központ parancsnokának,
Dr. MRÁZ ISTVÁN vezérőrnagynak, a HM Honvéd Vezérkar Vezérkari Iroda tanácsadójának,
Dr. HETEI PÉTER orvos dandártábornoknak, az MH Központi Honvédkórház parancsnokának.
Dr. IGNÁCZ ISTVÁN  rendőr dandártábornoknak, rendőrségi főtanácsosnak, központi tisztnek, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitányának.

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ÉRDEMREND LOVAGKERESZTJE
(polgári tagozata)
kitüntetést adományozza
BENKE LÁSZLÓ olimpiai aranyérmes mesterszakácsnak, mestercukrásznak.
BOGYAY KATALINNAK, a londoni Magyar Kulturális Központ igazgatójának.
Dr. GÁSPÁRDY LÁSZLÓNAK, az állam- és jogtudomány doktorának, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és államtudományi Kar tanszékvezető egyetemi tanárának.
GURÁLY ZOLTÁNNAK, a Menhely Alapítvány szociológus-szóvivőjének.
Dr. JAKUS ZOLTÁNNAK, a jászberényi Erzsébet Kórház főigazgatójának.
KAMOCSAY ÁKOS borásznak.
KARÁCSONY JÁNOS előadóművésznek.
KINCSES KÁROLY fotóművésznek, muzeológusnak, a Mai Manó-műteremház igazgatójának.
KOCSÁK TIBOR zeneszerzőnek, zongoraművésznek, a Madách Színház zenei vezetőjének.
KRISTÓF ISTVÁN Jászai Mari-díjas artistaművésznek, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójának, Érdemes Művésznek.
DR. MÓNA ISTVÁN világ- és olimpiai bajnok öttusázónak, a Budapesti Honvéd Sportegyesület szakosztályi igazgatójának.
PALUGYAI ISTVÁN újságírónak, a Népszabadság szerkesztőjének.
DOV PEER-nek, a magyar-izraeli kapcsolatok fejlesztése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.
PESTY LÁSZLÓ újságírónak.
SOLTI JÁNOS dobosnak, zeneszerzőnek, tanszakvezető tanárnak.
WÁBERER GYÖRGYNEK, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete elnökének.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek