Iránytű

Kultúra2005. 06. 24. péntek2005. 06. 24.
Iránytű

Kiállítás
A mézeskalács-készítés ősrégi eredetű mesterség, melyet Mikszáth Kálmán például a legszellemesebb mesterségnek tartott: "Csupa merő szerelem, csupa incselkedés. Nem is mesterember a mézeskalácsos, hanem poéta." Az első magyarországi mézeskalácsos céh 1619-ben alakult Pozsonyban. A gyakori figurák - pásztor, betyár, főként a máig is közkedvelt szív - sajátosan magyar jellegűek voltak. A mézes-bábos mesterség a fafaragó művészet egyik ága, mivel a bábos késsel vagy vésővel fából faragta a mintákat. A művészien kimunkált vésetek, az "ütőfák" apáról fiúra öröklődtek. A mézeskalács tésztája a főtt méz, liszt és fűszerek keveréke, ezt belisztezett mintafába nyomkodva, megszikkadása után sütik ki. A mézes "poéták", a Kresz Mária Alapítvány Kaptár alkotócsoportjának munkái - köztük szép számú kerámia is - Kecskeméten, a Népi Iparművészeti Múzeumban szeptemberig tekinthetők meg.

Fesztivál
Idén június 26. és július 2. között rendezik meg Szombathelyen a Lamantin Jazz Fesztivál és Improvizációs Tábort, amely a nyugat-dunántúli régió és a szomszédos burgenlandi tartomány egyik kiemelkedő zenei programja. Az esemény vonzerejét növeli, hogy a hazai hírességek mellett olyan külföldi kiválóságok is fellépnek, mint a dobos Billy Cobham, a gitáros Frank Gambale és a szaxofonos Chico Freeman. Június 29-én bluesnap lesz, amikor is a jazz és a blues összefonódásait ismerhetik meg az érdeklődők. A koncertprogramok után minden este a Lamantin Klubban jam sessionök lesznek. A fesztivál kiegészítő programjaként a jazztábor lakói utcai zenéléssel is szórakoztatják a nagyérdeműt. A jelentősebb programokat elérhető áron kínálják a szervezők, de lesznek ingyenesen koncertek is.
{p}
Tanyaszínház
Újra "indul a bakterház" Törtel határában, mivel a helyiek felélesztették a régi hagyományokra visszatekintő amatőr színjátszást. Tavaly nyáron mutatták be a Pest megyei település szülöttje, Rideg Sándor Indul a bakterház című művét. Az alkalmi társulat lelkes törteli nőkből és férfiakból áll, így az iskolaigazgató, az alpolgármester, a boltvezető vagy a kútfúró is fellép a "világot jelentő deszkákra", s a nézőtérnek titulált szalmabálákon ülő törteliek (és persze a máshonnan érkezők is) ezúttal nem a megszokott szerepkörükben láthatják viszont ismerőseiket. A siker tényleg fergeteges, több meghívásuk van már vendégszereplésre. A Törteli Gazdák Vendégváró Egyesület június 25-én, szombaton a Kákás tó-dűlő 53. szám alá várja az érdeklődőket: az este hatkor kezdődő előadás előtt és után egyéb színes programok is lesznek.

Koncert
Jamie Winchester és Hrutka Róbert nyáron hozzálát legújabb stúdióalbumuk felvételéhez, amely várhatóan szeptember elején jelenik meg. A fiúk azt ígérik, hogy dinamikusabb, keményebb hangzású lesz, mint a legutóbbi lemezük, a Wood and Strings. Az új korong bemutató koncertjét október 29-én tartják a Petőfi Csarnokban, de rajongóiknak addig sem kell várniuk. Jamie és Robi zenekarukkal a Budai parkszínpadon ad koncertet június 28-án, kedden esete fél nyolckor. Sztárvendégük Schmidt Vera és Für Anikó lesz, közreműködik Wolf Péter és a Mendelssohn Kamarazenekar, Lantos Zoltán hegedűművész, valamint Tunyogi Orsi, Tóth Edina és John Murphy.

Ezek is érdekelhetnek