Nekem kevés egy élet

Van egy lány. Tétova, vívódó alkat. Csupa intuíció, tiszta érzelem. Álarcot nem visel, szerepet játszani képtelen. Van egy díva. Hódító, vagány. Csupa belső tűz, eleven szenvedély. Örömjátékos, az Új Színház ezerarcú kaméleonja. Mindkettejüket úgy hívják: Kecskés Karina.

Kultúra2005. 09. 23. péntek2005. 09. 23.
Nekem kevés egy élet

- Sas Tamás Presszójában debütáltál a mozivásznon. Aztán nemsokára jött a következő Sas-játékfilm, a Kalózok, majd Rudolf Péter Üvegtigrise emelt az érdeklődés középpontjába. Mostanában mégis keveslem a filmes jelenlétedet.
- Valóban nem ideális állapot ez, úgy érzem, sokkal többre lennék kapacitálva. Persze mindig vannak kisebb munkák. A nyáron készítettük el az Üvegtigris folytatását, és most forgatjuk Sándor Pál új filmjét, a Noé bárkáját. Ebben olyan legendás partnereim lesznek, mint Törőcsik Mari, Garas Dezső és Kállai Ferenc.
- Az idei Berlini Filmfesztivál egyik magyar meghívottja voltál...
- A Berlinale Talent Campus fiatal nemzetközi filmutánpótlást keres a világ legkülönbözőbb országaiból, a mozi valamennyi szakágazatába. Másfél perces bemutatkozó anyagommal nyertem el a részvételi lehetőséget, Magyarország színészei közül egyedüliként. Kiváló alkalom lehetett volna a kapcsolatok kiszélesítésére, de szakmai eszmecserék helyett, hajnalig tartó bulikat rendeztek.
- Kinyílt a világ. Téged csábít a külföldi karrierépítés lehetősége?
-Angolul és németül beszélek, szívesen próbára tenném magam idegen kultúrákban, más nemzetiségű kollégákkal együttműködve.
- Hasonlóan illusztris művészekkel, mint az Oscar-díjas Jiří Menzel?
- Ő rendezte az elmúlt évadban az angol vígjátékíró, Michael Frayn Még egyszer hátulról című bohózatát az Új Színházban. A Menzellel való közös munka fontos útjelző művészi fejlődésemben. Visszaadta a szenvedélyes játékkedvemet, újra megtanultam tőle, hogy minden porcikámmal élveznem kell azt, amit játszom. Mert csak így érdemes! Menzel hitt bennem. Megerősítette az önbizalmamat!
{p}
- Miért szorult izmosításra az egód?
- Mert hatalmas bennem a megfelelési kényszer, gyenge vagyok, még mindig túl sok személynek akarok bizonyítani.
- Mintha két Kecskés Karina lenne...
- Sokkal több van, szereptől függően! A külső is determinál bizonyos karakterek megformálására. Színpadon, filmekben gyakran hozom a "vagány csajt", a "diadalmas végzet asszonyát". Valójában önmarcangoló, zárkózott, félénk személyiség vagyok.
- Megfogalmazható, hogy mit kaptál, és mit veszítettél a színészmesterség által?
- Számomra a színház, a játék az önmegismerés egyik formája. Továbbá nekem kevés egy élet! A színésznek az a szerencséje, hogy kalandozhat ezerféle emberi sors között. Ugyanakkor rizikós szakma a miénk. Egy befejezett munka után, néha hetekig üresjáraton vagyok, kétségbeesetten azt találgatva, mikor kapok újabb megbízást. Ez kőkemény stressz!
- Szerinted természetes, hogy generációd egyik legnagyobb tehetségeként ilyesmin kell görcsölnöd?
- Fogalmam sincs, mi a természetes. Nekem ez jutott, ezt kell elfogadnom.
- Akkor másképp teszem föl a kérdést: milyen ma Magyarországon fiatal színésznek lenni? Még milyen típusú nehézségekkel találkozol?
- Csak röviden és leegyszerűsítve: óriási a kiszolgáltatottság! Minden évben újabb húsz szépreményű ifjú végez, telített a pálya. De ehhez képest kevés a munka, valamennyien többre lennénk hitelesítve. Csekély olyan produkció készül, amely valóban kulturális szenzáció, ám a kis feladatokat is meg kell becsülni, és százszázalékosan megoldani. Mindenből lehet tanulni!
- Mennyit kell harcolnod egy-egy fajsúlyosabb szerepért? Mennyire vagy rámenős a szakmádban?
- Inkább kivárok! Könyökölni, trükközni nem tudok.
- Népszerűséged mégis töretlen! Pedig nem vagy média- és sorozatsztár.
- Nekem nincs szabad vegyértékem az ilyen típusú "kirándulásokra", elszívná az energiámat. Inkább leviszem a kedvenc négylábúmat sétálni, mostanában ezt őszintébb dolognak tartom. Manapság a szappanoperákban felbukkanó civilek is "színészek", mert rendszeresen teret kapnak a különböző csatornákon. Mázlim van, anyagilag még nem torpantam meg, így csak elképzeléseim lehetnek arról, ellenkező esetben hogyan viselkednék.
{p}
- Megalkudnál? Feladnád az elveidet, ha pénzszűkébe kerülnél?
- Engem ezen a pályán nem a materiális értékek motiválnak, hanem a művészi kíváncsiságom, az, hogy örömömet leljem abban, amit éppen játszom. Persze egyre küzdelmesebb tisztának maradni, de mindig van választás. Vallom, hogy nem kell lemenni "kutyába"!
- Szép, nagy szavak...
- Úgy gondolom, érdemes a nehezebb utat választani, a buktatók ellenére is.
- Ezen az úton mi a cél?
- Hogy minél jobb emberré, és minél jobb művésszé váljak. Gyerekkorom óta önmagam és az emberek mozgatórugói érdekelnek. Törekszem tehát a teljesebb önismeretre, és hogy megtaláljam a hitet, ami értelmet adhat az életemnek.
- Egy ízben így fogalmaztál: "Igyekszem úgy élni, ahogy szeretnék, ahogy a személyiségem meghatározza." E kijelentésed egészen pontosan milyen életvezetést takar?
- Ezt négy évvel ezelőtt mondtam. Akkor más voltam, máshol tartottam. Ma már nem a saját önzésem és élvetegségem a legfontosabb. Próbálok a rossz tulajdonságaimon javítani, szeretetet adni, figyelni, tanulni.
- Szenvedélyes típus vagy?
- Abszolút! Ezer fokon égek munkában, szerelemben egyaránt. Energikus, dinamikus vagyok, meg sajnos türelmetlen, makacs is.
{p}
- Karina, mi a siker?
- Hiú vagyok, ezért fontos a siker, jó érzéssel tölt el. De nem a külső csillogást, a látványos karriert értem ezalatt. Az én szótáramban a sikernek sajátos jelentése van. A minőség bevált recept! Csak én tudom pontosan, és nem a világ, hogy egy-egy munka mögött mennyi megismerés, előrelépés, fejlődés van a részemről. Ez a szakma rendkívül szubjektív, az jobban érdekel, hogy mi a következő munkám, mi az új kihívás.
- Új évad, új feladatok...
- Pontosan. Egy pekingi herceget játszom majd, Carlo Gozzi Turandot című tragikomédiájában. Főleg mozgásközpontú lesz az előadás, csupa vitalitás, izgalmas kihívás. Majd egy kortárs angol darabban, a Színésznőkben is jó szerep vár, Bánsági Ildikó, Pálfi Kata, Pokorny Lia, Nagy Mari lesznek a partnereim. De nagyon szeretnék minél többet forgatni, most már főszerepekre vágyom! Külföldi felkérések is jöhetnek! Tarantinónak nem mondanék nemet...
- Mennyit segítenek, vagy ártanak az álmok?
- Nem félek merészet álmodni, de mégsem vagyok egy kifejezetten ábrándozós természet. Racionalista vagyok, olykor túlságosan szkeptikus. Ezen a pályán nem árt, ha az ember két lábbal a földön áll.
- Egyszer azt mondtad: "A létezéshez alapvetően három dologra van szükségem: egészségre, szerelemre, munkára." Kerek az életed?
- Igen. Boldog vagyok!