Színházújító Tatabánya

Kormánydöntés született arról, hogy a tatabányai Jászai Mari Színház-Népház három részletben összesen kétmilliárd forintos címzett támogatást kap a rekonstrukcióra. Régóta vártak erre a városban, hiszen az épület szemmel láthatóan rászorul az alapos átalakításra. Annak idején a Magyar Általános Kőszénbánya Rt. nem színháznak, hanem művelődési háznak építette, és ezt a kettős funkciót látja el a legutóbbi, 1976-tól 1979-ig tartó felújítása óta.

KultúraAlberti Ágnes2005. 11. 18. péntek2005. 11. 18.
Színházújító Tatabánya

A támogatás megszerzéséért benyújtott pályázati anyagban 4,3 milliárd forint összköltséggel számoltak. Ebből 647,7 millió lett volna a tatabányai önkormányzat önrésze. E helyett 1,7 milliárdot ad az állam, háromszázmilliót az önkormányzat. Ez kevesebb, mint a tervezett összeg fele.
Így persze az elképzeléseken is módosítani kell. Harsányi Sulyom László, a színház igazgatója azt szeretné, ha a mostohább anyagi körülmények ellenére is egységes maradhatna az épület, amely kiállta az idők próbáját, és Tatabányát, valamint a megyét végre nemcsak művészetek házához, hanem igazi színházépülethez is juttatja. A tervek szerint csak az eredeti épületrész főfalait hagyják a helyükön, a színpadot és a hátsó kiszolgáló traktust mindenképp újraépítik, a belső tereket pedig átalakítják. Hogy mindezeket miként lehet ésszerűen megvalósítani, arról az építészekkel közösen döntenek.
A munkálatok a jövő esztendő tavaszán kezdődhetnek, és másfél-két évig tartanak majd. A színházvezetés azt ígéri, menet közben is megtartják előadásaikat Tatabányán, vendégeskednek a Közművelődés Házában, valamint a megye településein, és további játszási helyeket keresnek például a bányászati múzeumban vagy szabad téren. Sőt a színház boldogan indul útra a szomszédos megyeszékhelyekre, illetve nagyobb városokba. Például Székesfehérvárra, ahol bizonyára szívesen látják a társulatot, hiszen amikor a fehérvári színházépületet újították fel, a tatabányaiak is tettek ilyen előzékeny gesztust.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek