Mozaik

Év végi kínálatunk: bicikli dobozban, csengető söralátét, montánai bölényvadászat és irodalom mobilon.

Kultúra2005. 12. 23. péntek2005. 12. 23.
Mozaik

Bicikli dobozban
A nemrégiben lezajlott tokiói motorshow-n mutatták be azt a kerékpárt, amely összecsukva elfér egy 60 x 43 x 37 centiméteres dobozban. Ez a méret a vasútállomásokon fölállított csomagmegőrző szekrények mérete, így a bicikli oda is szépen behelyezhető. A különös kerékpár, amely persze menetkész állapotban sem valami komoly eszköz, egy japán munkás találmánya, aki egy motorbicikli-gyártó cégnél dolgozik. Lehet, hogy a következő újítása az összecsukható motorkerékpár lesz?

Csönget a söralátét
Egy szavába, sőt, egy gesztusába sem kerül a vendégnek, hogy tudtára adja a pincérnek: jöhet a következő krigli sör. Megteszi helyette az intelligens söralátét, amely a korsó alján elhelyezve annak súlyát méri. Ha a mért érték a kritikus határhoz ér, azaz a korsó tartalma kiürül, az alátét éles csöngő hangon jelzi a pincérnek a tarthatatlan állapotot.

Bölényvadászat Montanában
Tizennégy évvel ezelőtt még alig 23  amerikai bölény legelészett az Egyesült Államok Montana államának természetvédelmi területén, a Yellowstone Nemzeti Parkban. Ennyien voltak, amikor - a környezetvédők erőteljes tiltakozása nyomán - az állam kormánya védetté nyilvánította őket. A védelemben élő és szaporodó állatok száma mára elérte a négyezer-kilencszázat, s most - részlegesen legalábbis - föloldották védelmüket. Montana állam 24 bölény kilövésére adott engedélyt a téli vadászidényben. A vadászoknak kötelező előkészítő oktatáson kell részt venniük, mielőtt cserkészni indulnak. A 24 kilövési engedély, amelyre egyébként több mint hatezren jelentkeztek, sorsolás útján talált gazdára.

Irodalom mobilon
Aki olvasott már regényt számítógépen, nem nagyon vágyik, hogy újabbat is elolvasson. Persze mindig akadnak kivételek. Sőt vannak, akik mobiltelefonjukon olvasnak irodalmat. Ez a szokás Japánban terjed, ahol számos honlap kínálja könyvek sokaságát a klasszikusoktól a kortárs írókig, a rémtörténetektől a szerelmes regényekig mobilos olvasásra.

Ezek is érdekelhetnek