Iránytű

Kultúra2006. 01. 13. péntek2006. 01. 13.
Iránytű

Könyv
Lengyel Nagy Anna embermeséivel régen belopta már magát a rádióhallgatók és a nem rádióhallgatók szívébe. Most újra mesél, mert kincseket talált. Pontosabban: kincskeresőket. Különös szerencséjének köszönhetően hónapokat tölthetett a világ végén, Ausztrália "vadnyugati" településén, Coober Pedyben. Ez a hely gyűjtötte és gyűjti össze máig a kincsvadászokat. A föld valóban rejteget kincseket, akik pedig ásót fognak kezükbe, arról álmodoznak, hogy gazdagok lesznek. Mintegy negyven náció kalandorai jutottak el odáig, köztük egykori ötvenhatos hős, ukrán szerelmes férfi, SS-közlegény, osztrák kispolgár és sokan mások. Mesélnek az életükről, a múltjukról, az álmaikról. És mások is ontják a történeteket élőkről, halottakról egyaránt. Lengyel Nagy Anna nem akart riportkönyvet vagy úti beszámolót írni. Inkább novellákat. Embermeséket. Sikerült. A Fehér ember a lyukban című, háromszáz oldalas könyve "magához láncolja" az olvasót, aki talán kicsit irigyli is a szerzőt, hogy számára már sikeres volt a kincsvadászat. (Athenaeum)

Színész- és operalegendákat bemutató filmek és műsorok (mint amilyen az Előttem az utódom), éjszakai műsorsorozat a Petőfi rádióban (A szeretet dicsérete), sok-sok cikk, riport, beszélgetés művészekkel - szívközelből. Készítőjük, Kolozsi Béla feledhetetlen alakját ma is szeretettel őrzik emlékezetükben a hallgatók és az olvasók mellett művészek, akik szeretetteljes portréjukat köszönhetik neki. Írásainak, interjúinak a legjavát most kötetbe gyűjtve olvashatjuk Múzsák bűvöletében címmel. Bessenyei, Törőcsik, Psota, Agárdy, Bitskey, Máté, Muráti, Marton, Bara, Sass, Rost, Róna, Tokody, Piros, Venczel - ki ne ismerné őket teljes nevükön, Kovács Erzsivel, Mészáros Mártával, Szabó Gyulával és még számos igazi hírességgel együtt, akik a szép küllemű kiadványban szerepelnek. A könyv CD-mellékletén A szeretet dicsérete Huszti Péter előadásában hallható. (Napkút Kiadó)

Andersen, a kétszáz éve született dán meseíró népszerűbb világszerte, mint valaha. Történetein nemzedékek nőttek fel, mesealakjait gyerekkortól szívükbe zárva őrizték szinte családtagként az olvasók. Műveit százhúsz nyelvre fordították le. A magyar közönséghez az eredeti dánból készült fordítás - Kertész Judit jóvoltából - mégis csak most érkezett el. A Hans Christian Andersen Mesék című, Nikolaus Heidelbach különlegesen szép és izgalmas rajzaival illusztrált kötetet felnőtt és gyermek egyaránt könnyen megszeretheti. A pompás mesealbum az író életművének negyedét tartalmazza a leghíresebbektől a felfedezésszámba menő ismeretlenekig. Andersen meggyőződését jól példázza a válogatás: "A legmeglepőbb mese mindig a valóságból fakad." Számos önéletrajzi elem, finom önirónia teszi feledhetetlenné a rút kiskacsa, Borsószem királykisasszony, a teáskanna, a kis gyufaáruslány, a rendíthetetlen ólomkatona vagy a hókirálynő meseszövését. (Park Könyvkiadó)
{p}
Kiállítás
Szentendrén, a MűvészetMalomban látható az egykori nagybányai festőiskola művészeinek alkotásaiból nyílt kiállítás. A nagyszabású tárlat felvonultat minden jelentős piktort, aki az 1896-os alapításától 1944-ig működő nevezetes művészeti csoportosulás tagjaként élt és dolgozott a hajdani bányavárosban, Nagybányán. Az alapító, Hollósy Simon képei mellett helyet kaptak Ferenczy Károly és Valér, Thorma János, Aba-Novák Vilmos, Kádár Géza, Orbán Dezső festményei. A színvonalas, több mint száz műalkotást bemutató kiállítás anyagát a Magyar Nemzeti Galéria, a romániai Nagybányai Megyei Múzeum és magángyűjtők kölcsönözték. Így olyan alkotások is a nagyközönség elé kerültek, amelyek soha vagy igen ritkán láthatók. A nagybányai művésztelep, Kelet-Európa legjelentősebb festőkolóniája a modern magyar piktúra bölcsőjének számít. Ötvenéves fennállása alatt számos kiemelkedő alkotó életműve, hasonló művészetfelfogása tette máig ható, megtermékenyítő szellemi erőtérré.

Lemez
Az Arany Zsiráf-, eMeRTon- és Prince Award díjas Djabe zenekar, mely az elmúlt években a jelentős külföldi fesztiválok egyik legkeresettebb magyar meghívottja lett, megjelentette soron következő, Életképek című CD-jét. Az együttes továbbfejlesztette a nemzetközileg is sikeres Táncolnak a kazlak hangzásvilágát, és most egy lendületesebb, dinamikusabb anyagot vehet kézbe a hallgató. A megszokott Djabe-felállás mellett hallható az albumon az angol zenész barát, Ben Castle is, aki szaxofonon játszik. Az anyag érdekes színfoltja a záró darab, melyet az Echo String Quartet szólaltat meg. Az albumot két szám kivételével teljes egészében a basszusgitáros Barabás Tamás komponálta és hangszerelte. A zenekar február 24. és március 4. között országos turnén mutatja be az új lemez anyagát. A budapesti koncert a Petőfi Csarnokban lesz március 3-án. És egy újabb elismerés: a Táncolnak a kazlak című lemezt az Egyesült Államokban Surround Music Award díjra jelölték. (Gramy Records)

Film
Az egykori különleges ügynökből lett fuvarozó, Frank Martin a legjobb a szakmájában. Időtől és helytől függetlenül bármit elszállít megbízójának akár a világ másik végére is. A szállító című film első ízben 2002-ben aratott nagy sikert. A stáb és a főszereplő Jason Statham igazságosan osztozott a babérokon, hiszen a bekaszált milliókon kívül a szállítónak ez volt az egyik legfontosabb szerepe, amely a későbbi pályafutására is hatással volt. A második rész, A szállító 2. még gazdagabb izgalmakban és érzelmekben. Frank a francia vidékről Miamiba költözik, ahol szívességet tesz barátjának, és egy gazdag családnál sofőrködik. A szülők szeme fényét, a kis Jacket szállítja mindennap iskolába vagy ahova éppen kell. A szállító kötődni kezd a gyerekhez, akit váratlanul elrabolnak... Franknek mielőbb ki kell szabadítania a fiút, és meg kell hiúsítania az emberrablók briliáns tervét - egy gyilkos vírust akarnak az emberiségre szabadítani, amely mindent elpusztít, amivel csak érintkezik. (InterCom)

Ezek is érdekelhetnek