Parádés Kikelet

Negyedszázada a kikelet nyitányának, a várva várt évszak ünnepi beköszöntésének számít a Budapesti Tavaszi Fesztivál. Magyarország legnagyobb kulturális fesztiváljára, idén huszonhatodszor, március 17. és április 2. között kerül sor. A főváros több mint félszáz helyszínén mintegy kétszáz programon vehetnek részt a külföldi és hazai érdeklődők.

KultúraLovass Ildikó2006. 03. 10. péntek2006. 03. 10.
Parádés Kikelet

A rendezvénysorozat gazdag választékát koncertek, tárlatok, színházi estek, kiállítások adják. A kínálat középpontjában a 250 éve született Wolfgang Amadeus Mozart és a 125 esztendeje született Bartók Béla életműve áll. A zenetörténet két géniuszának remekeit ismert karmesterek és neves szólisták közreműködésével adják elő. Felhangzik Mozart összes vonósnégyese, felcsendülnek ritkábban játszott operái. A színházi Mozart-maratont Kovalik Balázs rendezi. Magyarországi ősbemutató lesz Eötvös Péter Bartók Bélának ajánlott, akusztikus és elektromos zongorára komponált versenyműve. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangversenyén Ránki Dezső és Kocsis Zoltán zongorázik. A világhírű együttesek közül fellép a Suisse Romande zenekara, a Royal Philharmonic Orchestra, a Béjart Ballett, a salzburgi Mozarteum zenekara. Szólót játszik Makszim Vengerov, Christian Tetzlaff és Kelemen Barnabás hegedűművész, vezényel Fischer Ádám. Rost Andrea crossover-koncertet ad a Zeneakadémián.
A vidéki városokban a hagyományos tavaszi fesztiválok rendezvénysorozata is bővelkedik parádés programokban. Szegeden a Dómban mutatják be Tolcsvayék Magyar Miséjét Sebestyén Márta és Sasvári Sándor közreműködésével. Fellép a Pannónia Klezmer Band, az Amadinda ütőegyüttes és a Rajkó zenekar. Kecskeméten bemutatják Kass János Kékszakállú-grafikáit, Molnár C. Pál festő életmű-kiállítását, Gink Károly Bartók művei ihlette fotótárlatát. Debrecenben fellép az Állami Népi Együttes és Schiff András, Győrben Érdi Tamás zongoraművész és a hatvanéves Demjén Ferenc ad koncertet. Egerben fényünnepet, kortárs bábművészeti és monodráma-fesztivált tartanak.