Csongrádról jön a gőzös

Hetedik mozifilmjét forgatja Koltai Róbert. A falusi környezetben játszódó fergeteges komédia, a Megy a gőzös jeleneteinek nagy részét Csongrádon veszik fel, összköltségvetése 220 millió forint. A bemutatót jövő őszre tervezik. Munkatársunk a forgatáson készítette riportját.

KultúraBorzák Tibor2006. 09. 15. péntek2006. 09. 15.
Csongrádról jön a gőzös

Hol találom a filmeseket? Már negyedórája tekergek tétován az alföldi városban. Gondoltam, érdeklődésemre minden csongrádi tudja a választ. Csakhogy nem olyan egyszerű az útbaigazítás, mivel mostanság több filmet is forgatnak arrafelé. A benzinkútnál elmagyarázzák, merre menjek, de a végére kiderül, nem lesz jó az útirány, mert az a Tüskevár helyszíne, nekem pedig most Koltaiék kellenek. A Megy a gőzös legfőbb jelenete természetesen a vasútállomáson játszódik, benézek oda is, ám ott stáb nélkül árválkodnak a díszletek. Végül a Holt-Tisza partján csak meglelem őket.
A forgatás ötödik napján mintha minden a filmesek ellen esküdött volna. Átvonul a város fölött egy kisebb zápor, a kényszerű leállást összekötik az ebédidővel. De a felhők délutánra is maradnak, néha szemerkél az eső. A vízparti fákkal, nádassal övezett földúton nagy a nyüzsgés. Csendőrök és cigányok jelenete van soron.
- Ők lopták el a Barcikai Ősanyát! - kiáltják az egyenruhások. Itt nem mesélném el a film izgalmakban bővelkedő sztoriját (lásd keretes írásunkat!), csak annyit, hogy az egyik szál egy bálványozott ereklye, a Barcikai Ősanya körül forog. Többször megismétlik a jelenetet, már kezdenék a felvételt, amikor besétál a háttérbe egy horgász. Vigyázó embert rendelnek hát az útkanyarulatba.
A rögzítés előtti percekben a stáb tagjai felpattannak. A fodrász a színészek haját igazgatja, a sminkes az elmosódott kontúrokat erősíti, a jelmezes a ruhákat ellenőrzi, a kellékes pedig rápillant a tárgyakra.
- Csöndecske! - kiáltja Mag István felvételvezető.
Néma csönd, forog a kamera, zajlik a jelenet.
- Jó lesz - bólogat Koltai Róbert.
Elered az eső. A színész-rendezővel beülünk az autójába. Meséli, hogy óraműpontossággal haladnak a munkával. Erre szükség is van, hiszen csupán 25 napig forgatnak. Ha egy délután kiesik, az a költségvetésben is érezhető lesz.
- Nemcsak a forgatókönyvírás, hanem a szponzorok felkutatása is küzdelmekkel járt, de most már minden a legnagyobb rendben - árulja el Koltai Róbert. - Néhány éve felvetődött, hogy érdekes lenne az Indul a bakterházat mozivászonra vinni, de az örökösökkel folytatott jogviták miatt nem lett belőle semmi. Közben összehozott a sors Grecsó Krisztián íróval, akivel izgalmas falusi-paraszti miliőt sikerült teremtenünk, ahol megjelenik az eredeti vidéki humor is. Nagy adománya a sorsnak, hogy remek színészgárdával dolgozhatok.
Kisüt a nap, vége a rövid leállásnak. Megcsörren a mobilom, a lapunkban is publikáló fiatal író, Grecsó Krisztián hív, hamarosan betoppan a forgatásra. Neki könnyebb a helyzete, mivel Csongrádon járt gimnáziumba, amúgy pedig a közeli Szegváron nőtt fel, tehát nagy valószínűséggel nem fog eltévedni a városban. Továbbadom a hírt Koltainak, teljesen felvillanyozódik. Sokat dolgoztak együtt a forgatókönyvön, azóta is állandó telefonkapcsolatban vannak. Tegnap például néhány olyan átkötő mondatra volt szükség, amit az író stílusában szeretett volna a rendező. Öt perc múlva megérkezett a szöveg SMS-ben.
- Gyerekek, mindjárt jön az író! - adja tovább Koltai Robi. Veszik az adást, de nem rezzen össze senki, a felvételre összpontosítanak. Ám megint nehezen állnak össze a részletek. A távolban beindul egy fűnyíró. Már csak ez hiányzott. Pindroch Csaba lába előtt araszol egy csiga, szerencsére időben észrevette. Ebben a jelenetben elsül a puska, hangos durranásra kell készülnünk. Indul a felvétel, csattan a csapó.
- Még egyszer! Ne essünk szét! - hangzik az utasítás a háttérből.
És újból nekikezdenek.
- Ügyesek vagytok! - dicséri meg színészeit Koltai.
A színészek bírják a strapát. Kovács Lajos is, aki súlyos betegségből lábadozik, a cigányvajda szerepét szinte neki találták ki. Ha megvan a felvétel, leül pihenni egy székbe. Odatelepszem mellé. Felnézünk az égre, megint elborult. Aztán a szélsőséges időjárásról meg a szerencsétlen kimenetelű tűzijátékról diskurálunk, melynek kapcsán a politikánál kötünk ki. De a film jobban érdekel bennünket.
- Ugyancsak a csongrádi Holt-Tiszánál forgattuk a Tüskevárat - újságolja Kovács Lajos. - Karácsonykor lesz a bemutatója. Most megint itt dolgozom, láthatja, visszajáró lélek vagyok.
Visszajáró lélek a másodikos gimnazista Nagy Marcell is, aki a Tüskevárban Tutajost alakítja, most pedig Gulyás Buda operatőr mellett segédkezik. A Sorstalanság főszereplője ezúttal a kamera innenső oldalán áll, a kábelesekkel dolgozik, lelkesen. De aki operatőr akar lenni, annak a kulimunkába is bele kell kóstolnia. Nemrég egy angol forgatáson töltött három hetet hasonló feladatokkal, most az iskolapadban lenne a helye, de a filmezés miatt elengedték.
- Sok olyan fontos részlet világosodik meg számomra, amire nem is gondoltam volna szereplőként - mondja Marcell. Ennél többet nemigen tudunk beszélni, mert folytatódnak a felvételek.
- Állj! Állj! - szakítja félbe pár pillanat múltán a munkát Koltai. - Ne mondjátok előbb a szöveget, mint ahogy a kamera rátok irányul! Na még egyszer!
- Bocsánat - szól közbe most Pindroch Csaba. - Egy szöcske mászik Kovács Lajos zakóján...
Amikor végre minden rendeződni látszik, a Holt-Tisza távolabbi szakaszán motorcsónak-makettek fülsiketítő zaja hasítja a csöndet, lám, a modellezők tudnak időzíteni. Ezzel azonban még nincs vége, kocogók hada fut bele a képbe, s egy biciklisnek is épp arra vezet az útja. Türelmes a stáb, nem tud mást tenni, minthogy újra őröket állítanak.
Sikerül a felvétel. Koltai Robi hamiskás mosollyal odafordul Szabó Győzőhöz, akivel először filmez együtt:
- Annyira jól áll a szádban a sok betű!
Grecsóhoz hasonlóan Badár Sándor is itthon van. Szentesi születésű, amint a másik főszereplő, Gáspár Sándor. Ezen a környéken telt a fiatalságuk. Badár Sanyi átmutat a túloldalra, ott a család horgászstégje. Akár át is úszhatnánk oda, de ezt most kihagyjuk. Soha nem gondolta volna, hogy egyszer itt filmet forgat. Nem is álmodozott ilyesmiről, mostanában meg alig készül nélküle magyar mozifilm.
- Tudod, hogy van ez, evés közben jön meg az étvágy! - bölcselkedik a roma csávónak maszkírozott színész.
Még egy utolsó nekifutás. Ugyanazokat a jeleneteket veszik fel, csak más kameraállásból. Ezzel is jócskán eltelik az idő. De esőtől már nem kell tartani, hét ágra süt a nap. Nem sokkal később befejeződik a mára tervezett forgatás. De nem mindenkinek. A stáb vezető tagjai átmennek a másnapi helyszínre, a vasútállomásra. Egy lepukkant, használaton kívüli épületből takaros bakterházat varázsoltak, még a deszkából eszkábált disznóólat is megidézték. A belső terek is pontosan követik a múltat, bútorok és tárgyak egyaránt. Gulyás Buda operatőrszemmel vizsgálódik, Koltai Robi fejében jelenetek pörögnek. Nem véletlen: itt már ő is kamera elé áll. Kibújik a rendezőből a színész.
A jó hangulatú filmforgatásról hazafelé tartva pirosra vált a szemafor előttem Gátér határában. Megy a vonat, Csongrád felé. Onnan meg majd jön a gőzös - a mozikba.

Grecsó a négyzeten
Ha egy gőzös beindul... Grecsó Krisztián több mint három éven át dolgozott Koltai Róbert filmjének forgatókönyvén. Az író ezt követően újabb felkérést is kapott, az ugyancsak alföldi, szentesi származású Szőke András filmötletének megírására. A Hasutasok című abszurd vígjáték alaptémája szintén a vasúthoz kötődik, napjainkban játszódik; nemrég fejezték be a forgatást Taliándörögdön, Badár Sándor is szerepel benne. A producer Sándor Pál. A két filmnek semmi köze egymáshoz, nyilván a bemutatót sem egy időben tartják majd.

Kis magyar vendetta
A harmincas évek miliőjét idéző fergeteges népi komédia több szálon futó cselekményének középpontjába egy alföldi falu vasútállomása került, itt sokféle érdek és indulat fut össze. A "kis magyar vendetta" két, önmagában is abszurd, öntörvényű világ találkozását, konfliktusát mutatja be. A hadakozás oka az állomásfőnöki poszt, aki vágyott rá, bosszút forral, aki pedig elnyerte, kihasználja az előnyeit. A rivális vasutasok szerepében Koltai Róbert és Gáspár Sándor áll a felvevőgép előtt. A másik bonyodalmat okozó történet a díszvonat köré szövődik, mely országjáró körútra szállítja a Barcikai Ősanyát, azaz egy mumifikálódott tetemet. A díszvonat a falu vasútállomásán kisiklik, eltűnik az ereklye, előkerül viszont egy szépséges cigánylány, akibe mindenki beleszeret. További szereplők: Gesztesi Károly, Kovács Lajos, Szabó Győző, Pindroch Csaba, Badár Sándor, Pogány Judit, Lázár Kati, Egres Katinka és Szabó Tamás.

Világszám!
Koltai Róbert színész-rendező itthon és külföldön is sikeres mozifilmjei közül a Sose halunk meg, a Szamba, a Csocsó az ötvenes évek időszakát idézi fel, amint legutóbbi, a Világszám! című produkciója is, mely elérte a százezres nézőszámot, így megkapta az erre járó normatív támogatást. A magyar filmtörvény immáron lehetővé teszi, hogy külső befektetők anyagilag is érdekeltté váljanak a filmkészítésben, így a KÉSZ Kft. az elsők között vállalkozott erre a Világszám!-ban. A Megy a gőzös esetében pedig a főszponzorok egyikeként segíti a film létrejöttét.

Ezek is érdekelhetnek