Mozaik

Kultúra2006. 10. 27. péntek2006. 10. 27.
Mozaik

Látó műszem
Remény a vak embereknek: feltalálták a látást segítő műszemet. Ha nem is teljes mértékben adja vissza a látást, de viselője képes önállóan tájékozódni, valamint érzékelni a környező tárgyak és személyek körvonalait. Az eljárás a recehártyabetegségekben szenvedőknek nyújthat segítséget. A retinára mikroelektródákat helyeznek el, kamera közvetíti általuk a képi információkat. Az ausztrál kutatók szerint az új módszer szinte nem jár kockázattal, mivel nincsen szükség műtéti beavatkozásra.

Dől a pagoda
Versenyre kelt a pisai ferde toronnyal a világ legmagasabb kínai pagodája Jinghszianban. Feladta a leckét a statikusoknak a csodaszép építmény: veszélyesen megdőlt. A 950 éve, egyetlen szög felhasználása nélkül épült buddhista fatemplom megmentésére két megoldás jöhet szóba. Vagy szétszerelik, majd újra felépítik egy biztonságosabb területen, megemelve három emeletet, hogy ezzel stabilizálják a legrosszabb állapotban lévő alsó kettőt, vagy pedig acélszerkezettel erősítik meg a megsérült szerkezeti elemeket.

Csak semmi sajt!
Széles körben elterjedt közvélekedést cáfolnak brit kutatók. Szerintük távolról sem igaz, hogy "minden egér szereti a sajtot" - miképpen a mesék, versek, dalok állítják. Nem a sajtot, hanem a magas cukortartalmú étkeket kedvelik. Ilyenek a gyümölcsök, az édes magvak, zöldségek. A magyarázat: az egerek a törzsfejlődés során nemigen találkoztak sajttal. Persze ha mást nem találnak a kamrában, mint száraz sajtot, akkor kénytelenek ráfanyalodni. De a kutatók az ő nevükben is kikérik maguknak az örökös sajtozást.