Műtét súlytalanságban

Ha napjainkban műtétre szorul az űrutas, a mindössze négyszáz kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomásról könnyen vissza lehet juttatni a Földre. No de ha egyszer majd több tízmillió kilométeres Mars-utazásra indul?

KultúraValló László2006. 10. 06. péntek2006. 10. 06.
Műtét súlytalanságban

Az Európai Űrügynökség (ESA) űrkutatási programjának keretében a súlytalanság állapotában végeztek el egy műtéti beavatkozást a napokban. A kísérlethez egy Airbus 300-as repülőgépet alakítottak át, amelyet a célnak megfelelően Zero G (azaz nulla gravitációs) névre kereszteltek. A speciális repülő a franciaországi Bordeaux repülőteréről emelkedett a magasba, fedélzetén a különlegesen épített és fölszerelt műtővel, az orvosokkal és a beteggel. Átalakítása folytán a Zero G képessé vált az úgynevezett parabolarepülésre, azaz igen meredeken fölemelkedhet, illetve aláfordulhat. A gépben, amint az a hullámvasút mozgásához hasonlóan föl-le repült, a parabola csúcsán súlytalansági állapot keletkezett. Alkalmanként nem tovább húsz-harminc másodpercnél, így a gépnek folyamatos hullámmozgással kellett repülnie. Az összesen háromórás út során mintegy harmincszor sikerült előállítani félperces súlytalanságot, amelynek összesített ideje 11 percet tett ki. Ez idő alatt dolgozhattak az orvosok, akik szíjakkal rögzítették magukat a műtőasztal körül, fémszikéiket pedig mágnestálca vonzotta magához (máskülönben a levegőben lebegtek volna). Egy jóindulatú zsírdaganatot távolítottak el egy önként jelentkező 46 éves férfi karjából. A műtét sikerült.
A kutatócsoport vezetője elégedett az eredménnyel. Megjegyezte, hogy ezzel mindenekelőtt arra kerestek választ, lehetséges-e műteni súlytalanságban. Miután ez minden különösebb bonyodalom nélkül sikerült, megnyílik az út olyan további kísérletek előtt is, amelynek során például emberek helyett egy távvezérlésű robot hajtja végre a műtétet a súlytalanság állapotában, amelyet a Földről irányítanak majd műholdas kapcsolattal. De a kísérlet biztató eredménnyel zárult a hosszabb távra tervezett emberes űrutazások előkészítése szempontjából is.

Ezek is érdekelhetnek