Csinálják a fesztivált

KultúraKutszegi Csaba2007. 03. 16. péntek2007. 03. 16.
Csinálják a fesztivált

Jól teszi az ember, ha március második felében óvatosan jár-kel az országban. Ha ugyanis nem vigyáz, könnyen tavaszi fesztiválba botlik. Huszonhét évvel ezelőtt még nem volt ilyen gond: csak a budapesti létezett. Ma már bármelyik kistérségből könnyebb eljutni valamilyen fesztiválrendezvényre, mint sürgősségi esetet ellátó kórházba. Persze nem az a gond, hogy az előbbiből van túl sok.
Mondhatni "Kodály-módszerrel" szervezték 2007-ben a fesztiválok zömét: a programok között mindenhol kiemelt szerep jut a 125 éve született zeneszerző életművének. Egészen természetes, hogy a leglátványosabban a Kecskeméti Tavaszi Fesztiválon csapnak a húrokba: a nyitó koncerten a Kocsis Zoltán vezényelte Nemzeti Filharmonikusok Kodály-műveket játszanak. Hasonló esemény színhelye lesz az egri Gárdonyi Géza Színház, ott az Egri Szimfonikusokat Szabó Sípos Máté vezényli, a Pécsi Nemzeti Színház hangversenyén pedig Hamar Zsolt dirigálja a Pannon Filharmonikusokat. Lehetetlen minden koncertet megemlíteni, de a Kossuth-díjas zongoraművész-díszpolgár, Bogányi Gergely váci fellépése mellett nem lehet szó nélkül elmenni.
Persze az idén sem csak a komolyzene kedvelői lelhetnek csemegére. Debrecenben Kálmán Imre-est, Irigy Hónaljmirigy- és Nox-koncert lesz, majd a világhírű Philadelphia Jerry Ricks játszik country-bluest. Sopronban Demjén Rózsi koncertezik, Szőke Nikoletta énekel az Ella Fitzgerald-emlékesten. Győrben Tabányi Mihály harmonikakirály rajongói mellett igazi megátalkodott zeneélvezőket is várnak: nemzetközi ütős seregszemlén különböző stílusokban játszó "ütős" művészek fogják bemutatni tudásukat. Veszprémben tuti siker musicalekkel csábítgatják a nézőket (eljátsszák a Képzelt riportot és a Dzsungel könyvét), lesz továbbá Presser-est és kortárs táncszínházi találkozó is. A szegedi programkeresőknek a Kálid Artúr-Kálloy Molnár Péter-Tóth Gáspár András trió fantasztikus színházi merényletét ajánlom: S. Ö. R. címmel "Shakespeare Összest Rövidítve" adnak elő.
Évről évre egyre több város csatlakozik a Budapestről indult kezdeményezéshez, így idén nívós fesztiválprogramok zajlanak Békéscsabán, Gyulán, Szombathelyen, Tatabányán és Siófokon is. De ne feledkezzünk el a fővárosról sem. Két különlegesség a budapesti programból: Cseresznyéskert-bemutató a Vígszínházban, a Fesztiválzenekar Richard Strauss-estje a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Ezek is érdekelhetnek