Színház az egész vidék

KultúraPalágyi Béla2007. 03. 30. péntek2007. 03. 30.
Színház az egész vidékSajtótájékoztatón mondta el Szikora János, a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója a média képviselőinek: cudar világ köszönt a teátrumra. A városi önkormányzat csökkenti a támogatást, de semmi vész. A direktor ismét benyújtja a pályázatát, aztán szakembereivel kidolgoznak néhány modellt, miként lehet kevesebb pénzből közmegelégedésre működtetni a kulturális intézményt. Mint mondta, hosszú távra tervez, mert úgy érzi, szeretik Szolnokon, és ő is ragaszkodik a városhoz.
Nemrég aztán a városi önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának ülésén az igazgató nem titkolt csalódással számolt be arról, miért nem nyújtotta be mégsem a pályázatát a következő ciklusra. Tudomására jutott ugyanis, hogy az igazgatói posztot már másnak ígérték. Információi szerint Schwajda Györgyöt szeretnék a direktori székben látni a város vezetői. Való igaz, Schwajda már két ízben is irányította a Szigligetit, meglehetősen nehéz helyzetben, aztán a nevéhez fűződik a Nemzeti Színház építésének "levezénylése" is, de hát Szikora is letett egyet-mást az asztalra Szolnokon. Ő rendezte a Doktor Zsivagót, az Amadeust, legutóbb pedig az Eltűnt idő nyomában-t. Valamennyi emlékezetes színházi élmény volt. Mindezért tisztességesebb elbánást érdemelt volna, ha valóban így áll a helyzet. Arról már igazán nem is beszélve, hogy a többi pályázó - tudomásunk szerint Bozsik Yvette táncművész, Bozsó József színész, Matuz János dramaturg - mással is tölthette volna a drága idejét, mint felesleges pályázatírással. Az pedig már csúnya felhangja az egésznek, hogy Szikorát pletyka szintjén azzal gyanúsították meg, miszerint a legutolsó rendezése - feltételezetten hetvenmilliós - költségéből ide-oda csúsztatott bizonyos összegeket.
Egy szó, mint száz: a testületi voksoláson nem könnyű olyan döntést hozni, amely valamennyi színházbarátot megnyugtathat. Talán segített volna a tisztánlátásban, ha Szikora János mégiscsak beadja a pályázatát, így a szemébe mondhatták volna, miért is nem ő vezeti tovább a nagy múltú teátrumot.
Máshol már eldőlt a kérdés: Kaposvárott, a Csiky Gergely Színház élén Babarczy László helyett július 1­jétől Znamenák István áll, egy évadra kapott bizalmat a képviselő-testülettől. Igazgatóváltás lesz Debrecenben is: Csányi János lemondott. Távozásának oka, hogy tavaly 36 millió forinttal lépte túl a költségvetést.
Színház tehát az egész világ, és egyre inkább főszereplő benne a pénz.
No meg a politika...