Feszt is körkép?

KultúraTanács Gábor2007. 05. 04. péntek2007. 05. 04.
Feszt is körkép?

E festmény a fő attrakciója az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparknak, amely komoly ásatásokat finanszírozott, rendes múzeumi szakmai munkát végzett, normatív múzeumi támogatás nélkül. Gazdasági társaságként kellett sáfárkodnia a reá bízott javakkal, meg kellett adnia a látogatóknak mindazon kedvezményeket, amelyeket az állam által támogatott múzeumoknak is, ennek ellenére pénzhez csak pályázaton jutott: mindezt azért, mert volt neki egyetlen piacképes attrakciója. Ám a csodák nem tartanak örökké.
Ön látta a Feszty-körképet. Én is láttam. Nem veszünk több jegyet.
A közelmúltban azt kérdezték az emlékparktól: hová lett a lé? Évi ötszázezer látogató volt, most meg kettőszázezer. Miért nem találtak ki valami hasonló nagy dobást időközben, amire újra tódult volna a nép?
Tetszettek volna festeni másik Feszty-körképet?
Ásattunk, motyogta az emlékpark. Építettünk fatemplomot. Csináltuk, amit egy múzeum csinál. De arról nem tehetünk, hogy az emberek feszt körképet akarnak meg honfoglalós hintapalintát Lajos király viaszszobrával. Azt kellene már eldönteni, hogy Magyarország mit akar Ópusztaszerrel, mi legyen ott? Hátrafelé nyilazási bajnokság vagy szabadtéri múzeum? Ha ez kiderül, azt egy sereg vidéki kiállítóhely is megköszönné. Ha cirkusz, legyen cirkusz - de abból az állam maradjon ki. Akkor is, amikor abba akar beleszólni, ki mekkora kedvezménnyel mehet be.

Ezek is érdekelhetnek