István bőre

Magyarországon az egy főre eső István, a király öt – hangzott el, amikor bejelentették, hogy a Magyar Televízió az István, a király című rockopera ősbemutatójának huszonötödik évfordulójára látványos szereposztó show-műsorral készül.

KultúraCsontos Tibor2007. 08. 17. péntek2007. 08. 17.
István bőre

Nem is lehet ezt a jubileumot másként megünnepelni ott, ahol Szörényi Levente és Bródy János rockoperájának ekkora sikere volt, és ahol a míves műből készült lemez születése óta évente aranyalbummá változik. Kétségtelen: az István, a király érdemeihez illő módon legendává, mi több, kultikus darabbá érlelődött. Az 1983-ban a városligeti Király-dombon bemutatott produkció királyi karriert futott be, s a legnemesebb bőröket sikerült lehúzni róla: Koltay Gábor, az előadás rendezője filmet forgatott és könyvet is összeállított belőle. A televíziók mégis az István, a király néhány évvel ezelőtti, csíksomlyói előadásán készült filmet vetítik az ünnepen: az augusztus 20­ai tévéműsorok szerkesztői ma már ezt is menetrendszerűen kapják elő, mint március tizenötödikén a Várkonyi-filmeket, az Egy magyar nábobot a Kárpáthy Zoltánnal.
Nincs magyar könnyűzenei alkotás, amelyet ennyire profi módon menedzselnének, mint az István, a királyt. Külön produkciós iroda foglalkozik a Szörényi-életmű bőrkötéseivel – ez az életmű ezt is érdemli. A rockopera nemcsak itthon tarolt: megjárta Washingtont, New Yorkot, Montrealt, Kölnt, Sevillát, Berlint, Pulát. S most itt A társulat című showműsor, melyben zsűri előtt keresnek új szereplőket, akikkel a jövő évi augusztus 20-ai ünnepkörben a budapesti Szent István-bazilika előtt újra bemutatják a produkciót. Varga Miklós, Vikidál Gyula, Deák Bill Gyula, Sebestyén Márta, Nagy Feró helyett ifjú, bizonyára tehetséges titánok éneklik majd István, Koppány, Laborc, Réka és a többiek szerepét. Nem illő látatlanban minősíteni bármit is, de félő, hogy ez a készülődő televíziós „István királyos megasztár”, e legújabb bőrkötés már erősen üzletszagú, a maga sorozatjellegével, nyilván emelt reklámidő-tarifáival, ami szerintem méltatlan ahhoz a máig hiteles értékrendhez, melyet az István, a király képvisel. Szörényi Levente szerint „az 1983-as szereposztás máig etalonnak számít, amit már nehéz lesz megközelíteni”.
Ebben egyetértünk.

Ezek is érdekelhetnek