Iránytű

KultúraBorzák Tibor2007. 10. 12. péntek2007. 10. 12.
Iránytű

SZÍNHÁZ. Móricz. Részegen mulatnak a kecskeméti színészek – persze csak a színpadon, Kerényi Imre vendégrendezésében. A Katona József Színházban évadnyitó darabként Móricz Zsigmond remekművét, az Úri murit vették elő. Valójában bátorság kellett hozzá, hiszen egy amerikai musicallel biztosan több érdeklődőt tudnának becsalogatni a színházba. Ugyan milyen üzenete van a modern világban a letűnt arisztokráciának, s egyáltalán kíváncsi-e még valaki a parasztok sorsára? Hasonló kérdésekkel ültem be az előadásra, és be kell vallanom, a mához szóló üzenettel nincs semmi gond, hiszen most is találunk szép számmal megcsúszott, fizetési nehézséggel küszködő vállalkozókat. És Móricz nyelvezete olyannyira élvezetes, hogy láthatóan a színészek is örömmel veszik a tájszólást. Szakhmáry Zoltánt Kőszegi Ákos, feleségét, Rhédey Esztert Balogh Erika alakítja, Rozikát pedig Gidró Katalin. Egyikük sem játssza túl a szerepét a „népszínművesre” vett, szalmával behintett színpadon. Legjobb azonban Csergheő Csuli bőrében Sirkó László, aki nemcsak hitelesen emelgeti a borospoharat, hanem kandisznaját is fájdalmasan siratja. (Ujvári Sándor fotóján Balogh Erika és Kőszegi Ákos)

KONCERT. Hofi. Vidéki nagyvárosokban és Budapesten is bemutatja új, Lazítani! című produkcióját a Cotton Club Singers. A dalos pacsirták csaknem másfél évtizedes pályafutásuk során mindig is tematikus koncertjeikkel aratták legnagyobb sikereiket. Ezúttal Hofi Gézát választották „partnerül”, akivel hajdanán több alkalommal is személyesen találkozott a zenekar. Látványos, egész estés show keretében idézik fel a humorista legnépszerűbb dalait, köztük a Próbálj meg lazítani!, a Macskaduett, a Gondolj apádra! című nótát. A számokat újrahangszerelték és többek közt swing, dzsessz-rock és latin stílusban csendülnek fel az énekegyüttesre jellemző vokális előadásban. És ha már Hofi, nem hiányozhat a humor sem, ami főként zenei megoldásokban nyilvánul meg. A bemutató október 18-án, csütörtök este hét órakor lesz a budapesti Thália Színházban, november közepén pedig a koncertfelvétel egy extra DVD-t is tartalmazó lemezen jelenik meg. (Képünkön a Cotton Club Singers)

LEMEZ. Bartók. A világhírű zeneszerzőnk, Bartók Béla életművét feldolgozó új lemezsorozat negyedik darabján három különös sorsú mű hallható. Mindhárom a komponista fiatal korában keletkezett, de ne gondoljuk, hogy ifjú szárnypróbálgatások lennének. És persze egyik sem hasonló karakterű. A Rapszódia és a Scherzo zongorára és zenekarra íródott 1904–1905-ben, a kéttételes hegedűverseny pedig 1907–1908-ban. Utóbbi kettő Bartók életében soha nem szólalt meg, nyomtatásban is csak később látott napvilágot. A Rapszódiát viszont európai koncertjein sokáig műsoron tartotta akkor is, amikor stílusban már eltávolodott tőle. Történetileg és zeneileg is különleges tehát ez az album, és akkor még az előadókról nem is beszéltünk. Kocsis Zoltán zongorán, Kelemen Barnabás pedig hegedűn remekel a Budapesti Fesztiválzenekar, illetve a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közreműködésével. (Hungaroton Classic)

Ezek is érdekelhetnek