Acél a cél Kecskeméten

Nem KISZ, hanem KASZ. Kecskeméten már hatodik éve adnak egymásnak randevút az acélszobrászat megszállott művészei a Kecskeméti Acélszobrászati Szimpozion nemzetközi táborában. Most alkotnak, hamarosan pedig kiállítanak.

KultúraHardi Judit2009. 06. 28. vasárnap2009. 06. 28.
Acél a cél Kecskeméten

Immár hatodik éve kapnak lehetőséget „veteránok” és „újonc” szobrászok, hogy kipróbálják magukat az acél megművelésében. A KÉSZ Ipari Park 2004-ben indította útjára a tábort, azzal nem titkolt céllal, hogy az ipari munka is a kultúra szerves részévé válhasson. A táborba érkező művészeknek minden adott: kapnak anyagot az álmokhoz, s nem csak acélt, hanem mindent, amire szükségük van, továbbá eszközöket a kivitelezéshez, valamint jó tanácsokat a minél eredményesebb és szebb munka érdekében. Mert mi másból tanulhatna leginkább egy ifjú művész, de akár egy idősebb, a szakmában jártasabb mester is, mint az együttmunkálkodás erőfeszítéseiből?

A Munkácsy-díjas alkotó segíti a pályakezdőt, a már gyakorlott szobrász a már gyakorlott festőt, midőn az a művészet új területére lép – s persze, mindez fordítva is igaz. De nem csak ilyenfajta segítséget nyújthatnak egymásnak a tábor résztvevői. Lehetőségük van nemzetközi kapcsolatok építésére is, hiszen járt már itt szobrász Kanadából, Iránból, Izlandról, Németországból. A legkönnyebb kiállítást szervezni külföldön és más alkotói közösségekbe eljutni úgy, hogy barátokat szerzünk az adott ország polgárai közül.

Hogy mit alkotnak? Bármit. Nincs kötött téma. Készülhet emberi alakot formázó szobor, hatalmas geometriai forma, melyet csak daruval lehet mozgatni, vagy akár biciklitároló. Még az anyaghasználatban is szabad kezet kapnak a művészek. Nem muszáj csak acéllal dolgozni, ötvözhetik az alapanyagokat. Fa, üveg, kerámia, szövet, műanyag – bármi szóba jöhet. Nincsenek határok. Ráadásul, ahogy évről-évre bővülnek a technológiák, úgy tágul a művészek szabadsága.

A szobrászok alkotásait látványos kiállítás során tekintheti meg a nagyérdemű július 3-án, Kecskeméten. Ha valaki lemarad róla, bánkódnia akkor sem kell, hiszen a bemutató az ország több nagyvárosában is megtekinthető lesz – így többek között Budapesten, Debrecenben, Szegeden, Győrött és Székesfehérváron.

Ezek is érdekelhetnek