Árvíz elől menekültek a bábosok

Kiszorította az árvíz a mosonmagyaróvári várkertből a gyerekprogramokat, viszont a gyönyörű történelmi belvárosban is jól érezték magukat a nebulók. Ötödször rendezték meg a Bábkert elnevezésű seregszemlét.

KultúraDénes Vanda2009. 06. 30. kedd2009. 06. 30.
Árvíz elől menekültek a bábosok

Egyik szemem sír, a másik meg nevet. Hiszen ez az első év a Bábkert történetében, hogy nem a Várkertben, mosonmagyaróvár gyönyörű történelmi belvárosában tartják. Mostanában a víz az úr a Lajta-parti kisvárosban: kiáradt folyók befolyásolják az építkezések menetét, a közlekedést és óriási esőzések az emberek programjait. Bár a hétvégi gólyaszámlálásnak alig volt résztvevője, a levéli nőifoci-jubileum is elcsúszott a sáros pályán, és a múlt pénteki óriási vihar egy az egyben szabotálta a Duna Napi gyerekprogramokat. A Bábkert – köszönhetően a szervező Táltos Családi Kör törzsközönségének – túlélte az átvitt értelemben is viharos időket.

Az első előadást, a Jambóza bábcirkusz pantomim- és marionettjátékát térdig érő vizes fűben, esőkabátban és esernyővel hetvenen nézték végig (ami tizede a szokásos nézőszámnak), aztán a rendezvény a szemerkélő esőben színpadostól-népi játszóterestől-babasarkostul továbbköltözött.

Az immár ötödszörre megrendezett Bábkertben volt már Szent Iván napi tűzugrás, Sarlós Boldogasszony-napi gyógynövénytánc, Mátyás korabeli reneszánsz udvar. Az ideiglenes helyszín, a városi kollégium, cirkuszi poronddá vált. Az összes előadás ezt a csodás világot idézte meg – főként a Bábakalács Bábszínház Porondon a bolondom című előadása –, de a körítés is igazán cirkuszira sikeredett. A lurkók, miután átestek a bohócos arcfestés átváltoztató varázslatán, és felszerelkeztek a cirkuszi kellékek asztalánál, gólyalábra pattanhattak a folyosón, vagy nekiállhattak zsonglőrködni a lengőajtó mellett. Ha egyikhez sem volt kedvük, mehettek kukucskálni a Kandika színházba, ahol mini artistabábuk repkedtek a levegőben és kecses balerinák piruetteztek a kíváncsi gyerekszemek előtt. A Kabóca játéktéren is megjelent a téma.

Ahogy terjedt a hír a városban, hogy a Bábkert a kollégiumban túlél minden vihart, úgy jöttek egyre többen. Az élő társasjáték mezőire – ahol a gyerekek mint óriásbábuk, a hatalmas dobókockával való dobás után átkelhettek a létrákból épített üveghegyen, majd kifoghatták a batikfolyóból a fa aranyhalat – végül több mint négyszázan voltak kíváncsiak.

Szóval kész cirkusz volt az idei Bábkert – de igazi világszám, ahogy a szervezők megoldották.
 

Bármelyik fotóra kattintve megnyílik képgalériánk!

Ezek is érdekelhetnek