Orgona-maraton Balatonbogláron

Egy nap alatt 24 orgonaművész kétszáz darabot ad elő az idén áprilisban Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát által felszentelt balatonboglári katolikus templom új orgonáján.

KultúraPethes József2009. 06. 20. szombat2009. 06. 20.
Orgona-maraton Balatonbogláron

A hangszer nagy próbajátékára kerül sor június 25-26-án, mely minden idők leghosszabbnak ígérkező hazai orgonakoncertje lesz. Óránként váltva egymást, 24 művész játszik majd csütörtök délelőtt 10 órától péntek délelőtt 10-ig. A magyar zenei élet kiválóságai, neves orgonisták ajánlották fel játékukat. Az Orgona-nap a tervek szerint ezentúl minden évben szerepel majd a balatoni üdülőváros nyári programjában.

Az orgona építését még a kilencvenes években határozta el a boglári egyházközség. A dunakeszi BKM orgonaépítő céget bízták meg a hangszer elkészítésével, szakértőnek Áment Lukács orgonaművészt kérték fel. A kétmanuálos, harmincregiszteres hangszerre 13 ezer munkaórát fordítottak, mire először megszólalt a műhelyben. A regiszterekhez mintegy kétezer síp tartozik, melyek közül a legnagyobb 4,16 méter, a legkisebb 6 milliméter hosszú. A boglári „hangszerek királynője” több mint 50 millió forintba kerül, ezért komoly segítséget jelentett, hogy a Balatoni Fejlesztési Tanács 20, Balatonboglár Önkormányzata pedig 9 millió forintot tett hozzá az egyházközség 10 milliójához. A fennmaradó összeget cégek és magánszemélyek adományaiból gyűjtik össze.

A templom 1931-ben épült, építtetője az a Varga Béla plébános, aki a Független Kisgazdapárt megalakulásánál is jelentős szerepet játszott, majd a negyvenes években annak nemzetgyűlési képviselőjeként, majd a Nemzetgyűlés elnökeként vált ismertté. A rendszerváltás után az Országgyűlés 1990 évi alakuló gyűlésén ő mondta el a nyitó beszédet.

A koncertekre a belépés ingyenes.
A koncertprogramról, az előadókról részletes információk találhatók a város honlapján: www.balatonboglar.hu

Ezek is érdekelhetnek